PAČKA, Roman. CSIRT: v přední linii boje proti kybernetickým hrozbám. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita; Centrum pro studium demokracie a kultury. 131 s. Politologická řada, sv. č. 73. ISBN 978-80-210-9243-3. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název CSIRT: v přední linii boje proti kybernetickým hrozbám
Název česky CSIRT: v přední linii boje proti kybernetickým hrozbám
Název anglicky CSIRT : fighting in the frontline against cyber threats
Autoři PAČKA, Roman.
Vydání 1. vyd. Brno, 131 s. Politologická řada, sv. č. 73, 2019.
Nakladatel Masarykova univerzita; Centrum pro studium demokracie a kultury
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-9243-3
Klíčová slova česky CSIRT; kybernetická bezpečnost; národní bezpečnost; Česká republika; zpravodajské služby; kybernetický zločin; kyberprostor; zpravodajské služby; kybernetický útok
Klíčová slova anglicky CSIRT; cyber security; cyber defence; Czech Republic; cyber crime; cyberspace; intelligence agencies; cyber attack
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 7. 11. 2019 15:26.
Anotace
Pracoviště typu Computer Security Incident Response Team (CSIRT) bývají přirovnávána k digitálním požárním jednotkám, které reagují jako první na kybernetické útoky či jiné krize v kyberprostoru. Kvůli narůstající závislosti společnosti na ICT a kyberprostoru je začaly vlády po celém světě zřizovat i na národní úrovni. CSIRT pracoviště se tak již stala nedílnou součástí systému zajišťování národní bezpečnosti. Tato publikace má za cíl prozkoumat do hloubky fenomén pracovišť typu CSIRT a objasnit jejich roli a hodnotu v kontextu národní bezpečnos¬ti. Dále se práce zabývá problematikou spolupráce s tradičními bez¬pečnostními složkami státu a identifikuje další důležité výzvy, kterým CSIRT pracoviště čelí. Publikace tak nabízí unikátní a komplexní vhled do problematiky CSIRT pracovišť slouží jako základní kámen k dalšímu zkoumání této relativně nové bezpečnostní oblasti.
Anotace anglicky
Computer Security Incident Response Teams (CSIRT), who provide the first response to cybernetic attacks and other crises in cyberspace, have been compared with digital fire brigades. As society’s dependence on information and communication technology and cyberspace grows, governments throughout the world have started to implement national CSIRTs, which have become integral to the provision of national security. This book investigates the phenomenon of CSIRTs in depth, clarifying their role and value in the national security context. It also addresses issues of their cooperation with traditional security forces and identifies further important challenges currently faced by CSIRTs. Offering a unique and broad insight into the issue, the book will serve as a point of departure for further studies of this relatively new area of security.
VytisknoutZobrazeno: 17. 4. 2024 01:24