HOŘÍNKOVÁ, Jana a Richard BARTEČEK. Elektrokonvulzivní terapie v léčbě dětských a adolescentních pacientů. In Kališová, Lucie. Elektrokonvulzivní léčba: teorie a praxe. První vydání. Praha: Karolinum, 2019, s. 95-101. ISBN 978-80-246-4337-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Elektrokonvulzivní terapie v léčbě dětských a adolescentních pacientů
Název anglicky Electroconvulsive therapy in the treatment of child and adolescent patients
Autoři HOŘÍNKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Richard BARTEČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání První vydání. Praha, Elektrokonvulzivní léčba: teorie a praxe, od s. 95-101, 7 s. 2019.
Nakladatel Karolinum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30215 Psychiatry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00111338
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-246-4337-3
Klíčová slova česky elektrokonvulzivní terapie; léčba dětských a adolescentních pacientů
Klíčová slova anglicky electroconvulsive therapy; treatment of child and adolescent patients
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 24. 4. 2020 10:17.
Anotace
Elektrokonvulzivní terapie (EKT) je biologická metoda léčby v psychiatrii, která byla poprvé v léčbě psychických obtíží aplikována před 80 lety. Její účinnost v léčbě řady závažných akutních duševních onemocnění nebyla dosud překonána. V současnosti se používá ve většině lůžkových psychiatrických zařízení v České republice. Za dobu užívání EKT došlo k výrazné modernizaci a modifikaci metody a v dnešní době je tato léčba bezpečná, s minimálním výskytem nežádoucích účinků. Navzdory tomu je stále spojena se značnou stigmatizací nejen u veřejnosti, ale i mezi lékaři. Poslední ucelená publikace o EKT vyšla před 20 lety, proto se autoři rozhodli zpracovat současné poznatky do souhrnné publikace. Cílem je obeznámit odborníky i širší veřejnost s podstatou a pravidly používání elektrokonvulzivní léčby. Úvodní teoretická část přináší informace o historii a vývoji EKT i o příčinách její stigmatizace. Popisuje mechanismus působení této metody, shrnuje poznatky o její účinnosti a srovnává její využívání v České republice a ve světě. Druhá část přináší praktické informace pro používání EKT v běžné praxi. Popisuje indikace a kontraindikace této terapie, věnuje se možným nežádoucím účinkům a možnostem jejich minimalizace. Přináší také poznatky o léčbě specifických skupin nemocných (seniorská populace, děti, těhotné ženy, pacienti s neurologickou diagnózou). Závěrem jsou zmíněny nové varianty EKT – udržovací a pokračovací – a vize léčebného užití v blízké budoucnosti.
Anotace anglicky
Electroconvulsive therapy (ECT) is a biological method of treatment in psychiatry, which was first applied in the treatment of mental disorders 80 years ago. Its effectiveness in the treatment of a number of serious acute mental illnesses has not yet been surpassed. It is currently used in most inpatient psychiatric facilities in the Czech Republic. During the use of EKT, there has been a significant modernization and modification of the method, and nowadays this treatment is safe, with minimal incidence of side effects. Despite this, it is still associated with considerable stigma not only among the public but also among doctors. The last comprehensive publication on EKT was published 20 years ago, so the authors decided to process the current findings into a comprehensive publication. The aim is to acquaint experts and the general public with the nature and rules of using electroconvulsive therapy. The introductory theoretical part brings information about the history and development of ECT and the causes of its stigmatization. It describes the mechanism of action of this method, summarizes the knowledge about its effectiveness and compares its use in the Czech Republic and in the world. The second part provides practical information for the use of ECT in everyday practice. It describes the indications and contraindications of this therapy, deals with possible side effects and possibilities of their minimization. It also brings knowledge about the treatment of specific groups of patients (senior population, children, pregnant women, patients with a neurological diagnosis). Finally, new variants of ECT are mentioned - maintenance and continuation - and visions of therapeutic use in the near future.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:41