LOKŠOVÁ, Terezie, Lucie GALČANOVÁ a Veronika MIKULOVÁ. Pionýři rozvoje? Rezidenční suburbanizace očima starostů a starostek na Brněnsku v dlouhodobé perspektivě. In MĚSTA BUDOUCNOSTI: 7. brněnská konference urbánních studií. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pionýři rozvoje? Rezidenční suburbanizace očima starostů a starostek na Brněnsku v dlouhodobé perspektivě
Název anglicky Pioneers of development? Residential suburbanization through the eyes of mayors in the Brno region in the long run
Autoři LOKŠOVÁ, Terezie (203 Česká republika, domácí), Lucie GALČANOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Veronika MIKULOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání MĚSTA BUDOUCNOSTI: 7. brněnská konference urbánních studií, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/19:00111452
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky suburbanizace; bydlení; governance; hranice odpovědnosti
Klíčová slova anglicky suburbanisaton; housing; governance; boundaries of responsibility
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Galčanová Batista, Ph.D., učo 41048. Změněno: 10. 12. 2019 11:53.
Anotace
Suburbánní rezidenční výstavba znamenala pro české obce řadu nových výzev. Z povětšinou málo řízeného procesu v prvních desetiletích po roce 1989 je nyní situace alespoň částečně kontrolovaná územními plány a jinými regulacemi, došlo k ukončení pozemkových restitucí, na mnoha místech již téměř “není kde stavět”. Sociologický výzkum prováděný v letech 2006-2012 v podobě polostrukturovaných rozhovorů se starosty a starostkami obcí v okolí Brna a v jeho okrajových městských částech ukázal, jak vidí svoji roli ve vývoji obce, jak skrze vztah k obecnímu a soukromému majetku definují hranice své zodpovědnosti a (ne)legitimitu představ a požadavků nových obyvatel. Návratný výzkum po deseti letech sleduje, co suburbanizace pro obecní správu nyní znamená, jak definují svoji roli a jak interpretují její současný vývoj a stav. Jedním ze silných obrazů je role obcí coby “pionýrů”. Metafora poukazuje jak na jejich “osamocenost” v rámci relativně turbulentního procesu výstavby, proměny majetkových vztahů a vyjednávání s developery, definování zájmů obce a budování infrastruktury. Přes relativní zpomalení procesu reprezentovaného spíše metaforou “správcovství” (péčí o vybudovanou infrastrukturu, udržováním smíru a malého tempa změn) zůstává patrné napětí mezi dalšími požadavky na výstavbu a snahami o zachování statu quo či alespoň mírného tempa změn. Reflexe hranic odpovědnosti obcí pak ukazuje na internalizaci vyššího, relativně homogenního sociálního statusu lokalit a rezignaci na sociálně orientované role obce či městské části.
Anotace anglicky
The presentation discussed results from the second wave of qualitative research conducted in Brno suburban areas, focusing on how the mayors of villages and urban districts interpret their development and the role of the local governance in the process of residential suburbanisation. We use the metaphor of the "pioneers of development" in order to grasp their "loneliness" in the process, their dominant narrative of stewardship role and the narrative definition of the boundaries of their responsibility and power.
Návaznosti
MUNI/A/1505/2018, interní kód MUNázev: Teoretická a empirická reflexe vývoje sociální struktury moderní české společnosti (Akronym: TEREF)
Investor: Masarykova univerzita, Teoretická a empirická reflexe vývoje sociální struktury moderní české společnosti, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 09:28