Detailed Information on Publication Record
2019
Role genetických predispozic v chuťových a dietních preferencích u studentů zubního lékařství LF MU
KROTKÝ, Kristián, Veronika TKÁČOVÁ, Veronika VITOUCHOVÁ, Dávid KÖVÉR, David NOVÁK et. al.Basic information
Original name
Role genetických predispozic v chuťových a dietních preferencích u studentů zubního lékařství LF MU
Name (in English)
The role of genetic predispositions in taste and dietary preferences in dentistry students of the Faculty of Medicine MU
Authors
KROTKÝ, Kristián (703 Slovakia, belonging to the institution), Veronika TKÁČOVÁ (703 Slovakia, belonging to the institution), Veronika VITOUCHOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Dávid KÖVÉR (703 Slovakia, belonging to the institution), David NOVÁK (203 Czech Republic, belonging to the institution), Lydie IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
63. Studentská vědecká konference LF MU, 2019
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Konferenční abstrakt
Field of Study
10603 Genetics and heredity
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14110/19:00108550
Organization unit
Faculty of Medicine
ISBN
978-80-210-9285-3
Keywords in English
taste and dietary preferences; genetic predispositions
Tags
Změněno: 22/4/2020 09:32, Mgr. Tereza Miškechová
V originále
Úvod a cíl Dietní preference a stravovací návyky jedince jsou faktory, které mohou ovlivňovat vznik zubního kazu. Některé fenotypy chuťových preferencí mají jednoduchou monogenní dědičnost, zatímco většina ostatních podléhá komplexní genetické struktuře. Cílem této studie bylo stanovit vybrané varianty v genech, které se podílejí na chuťovém vnímání (glukózový transportér – GLUT, karboanhydráza – CA, sladké a hořké chuťové receptory – TASR) a analyzovat výsledky v kontextu se stavem chrupu studentů zubního lékařství (ZL) a s jejich dietními a chuťovými preferencemi. Metodika Do studie bylo zařazeno 101 studentů zubního lékařství druhého až pátého ročníku LF MU. Účastníci vyplnili dotazník, který zjišťoval mimo jiné faktory (např. orální hygienu) jejich chuťové a dietní preference. Provedli jsme klinické vyšetření (určení indexu KPE, zub s kazem/výplní nebo extrahován) a genotypizaci 11 jednonukleotidových polymorfizmů (SNPs): SLC2A2 (GLUT2, rs5400), CA6 (rs17032907, rs2274327, rs2274328, rs2274333, rs11576766), TAS1R2 (rs35874116, rs12033832, rs9701796),a TAS2R38 (rs713598, rs1726866) pomocí qPCR s využitím TaqMan fluorescenčních sond. Výsledky Průměrný KPE index ve studované skupině byl 5,6 (± směrodatná odchylka 4,54). Úroveň orální hygieny studentů ZL byla vysoká (četnost čištění, pravidelné preventivní prohlídky, návštěva dentální hygienistky). Zjistili jsme významnou asociaci mezi CA6 rs2274333 SNP a preferencí sladké chuti (P<0,05), TAS1R2 rs9701796 SNP a preferencí kyselé chuti (P<0,01) a TAS2R38 rs172686 SNP a preferencí slané chuti (P<0,05). Dále byla prokázána významná pozitivní korelace mezi preferencí slané a negativní korelace mezi preferenci hořké chuti a nízkým body mass indexem (P=0,01). Nezjistili jsme vztah mezi stavem chrupu hodnoceným indexem KPE a jednotlivými SNPs (P>0,05). Závěr Naše data podporují zjištění, že komplexní genetické pozadí vnímání chuti jedince může ovlivnit jeho chuťové preference, a pravděpodobně i jeho stravovací návyky, příp. celkové zdraví. Při hodnocení stravovacích návyků a orální hygieny by měly být brány v úvahu nejenom socioekonomické a demografické vlivy, ale také chuťové preference, které jsou alespoň zčásti determinovány geneticky. Kohorta studentů zubního lékařství s dobrou úrovní orální hygieny se jeví jako vhodná pro studium genetických predispozic k zubnímu kazu. Poděkování Tato studie byla podpořena specifickým výzkumem MUNI/A/1546/2018, u grantu NV17-30439A a z prostředků poskytnutých Lékařskou fakultou MU juniorskému výzkumníkovi Petře Bořilové Linhartové.
In English
Dietary preferences and eating habits are factors that can influence the development of dental caries. Some phenotypes of taste preferences have a simple monogenic inheritance, while most others are subject to a complex genetic structure. The aim of this study was to determine selected variants in genes involved in taste perception (glucose transporter - GLUT, carbonic anhydrase - CA, sweet and bitter taste receptors - TASR) and to analyze the results in context with the dentition status of dental students (ZL) and their dietary and taste preferences.
Links
MUNI/A/1546/2018, interní kód MU |
| ||
NV17-30439A, research and development project |
| ||
ROZV/23/LF1/2019, interní kód MU |
|