VEČEŘA, Miloš and Martina URBANOVÁ. Vybrané kapitoly ze sociologie práva. Učební text pro bakalářské studium (Selected Topics in Sociology of Law. Textbook for Bachelor studies). 1. dotisk 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 232 pp. ISBN 978-80-210-7913-7. 2019.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Vybrané kapitoly ze sociologie práva. Učební text pro bakalářské studium
Name (in English) Selected Topics in Sociology of Law. Textbook for Bachelor studies
Authors VEČEŘA, Miloš and Martina URBANOVÁ.
Edition 1. dotisk 1. vyd. Brno, 232 pp. 2019.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Textbook
Field of Study 50500 5.5 Law
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
ISBN 978-80-210-7913-7
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 13/12/2019 13:23.
Abstract
Studijní pomůcka „Vybrané kapitoly ze sociologie práva“ je určena zejména studentům bakalářských studijních oborů právního zaměření jako výchozí učební text k problematice sociologie práva. Studijnímu zaměření je podřízena přehledně sestavená struktura práce a srozumitelně napsaný text jednotlivých kapitol, které jsou věnovány vymezení sociologie práva a seznámení s jejími hlavními představiteli a směry, sociologickému chápání práva, roli a působení práva v sociální realitě, otázkám sociální deviace a sociální kontroly a metodologickým problémům sociologického výzkumu. Text je na konci každé kapitoly doplněn o kontrolní otázky a v závěru je připojeno několik tematických úryvků z klasických sociologických prací.
Abstract (in English)
Study aids „Selected Topics in Sociology of Law“ is devoted to students in undergraduate curricula legal specialization. Study orientation is cleary subordinated to the scructure of work prepared and clearly written text of individual chapters are devoted to the definition of sociology of law and an introduction to its main leaders and trends, sociological understanding of law, the role and effect of law in social reality, issues of social deviance and social control, and methodological problems of sociological research. Text at the end of each chapter added to the control questions and at the end is attached some thematic excerpts from classical sociological works.
PrintDisplayed: 29/3/2024 01:44