MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana. Osteoporóza jako multidisciplinární problém. Online. In Hana Matějovská Kubešová a kolektiv. Myoskeletální medicína pro praxi. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. s. 85-100. ISBN 978-80-204-5325-9. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Osteoporóza jako multidisciplinární problém
Název česky Osteoporóza jako multidisciplinární problém
Název anglicky Osteoporisos as a multidisciplinary topic
Autoři MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání První vydání. Praha, Myoskeletální medicína pro praxi, od s. 85-100, 16 s. 2019.
Nakladatel Mladá fronta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30500 3.5 Other medical sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00111773
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-204-5325-9
Klíčová slova česky osteoporóza; kalcium; parthormon; vitamin D; mobilita
Klíčová slova anglicky osteroporosis; calcium; parathormon; vitamin D; mobility;
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 14. 4. 2020 14:54.
Anotace
Výskyt osteoporózy ve vyšším věku je výsledkem faktorů genetických, ale i součtem či spíše součinem rizik nastupujících již od adolescentního věku. V tomto směru je významné podstatně zlepšit informovanost laické veřejnosti o podstatě onemocnění a základních preventivních opatřeních. Přítomnost osteoporózy významně urychluje ztrátu soběstačnosti, nejčastěji v podobě důsledků osteoporotických fraktur, ale také vznikem algického syndromu v pokročilých fázích onemocnění. Osteoporóza je onemocněním multidisciplinárním, v současné době však ve velké většině případů onemocněním multidisciplinárně opomíjeným. Vzhledem k polymorbiditě a polyfarmakoterapii u starších nemocných je patrná tendence nezvyšovat počet užívaných tablet a jedním z onemocnění považovaných za méně naléhavé je právě osteoporóza. V posledních letech je však možné využívat preparátů s až několikaměsíčním intervalem podávání. Prodlužující se střední délka života vede ke kumulaci chorob u starších nemocných včetně chorob urychlujících rozvoj osteoporózy a komplikujících její průběh. Rozšiřuje se také spektrum široce indikovaných medikamentů negativně ovlivňujících kostní metabolismus.
Anotace anglicky
Osteoporosis appearance is the result of genetic factors in addition with risks lasting since adolescent age. There is imrportant to improve the education of the common population about this disease and its basic preventive measures. Osteoporosis accelerates the loss of independence. This disease is multidisciplinary and in most cases abandoned. Increasing lifespan means increasing number of diseases accelerating the development of osteoporosis and complication its course. Last, but not least are medications influencing bone metabolism negatively.
Návaznosti
MUNI/A/1382/2018, interní kód MUNázev: Optimalizace diagnostických a léčebných metod u multimorbidních seniorů (Akronym: Opdilem)
Investor: Masarykova univerzita, Optimalizace diagnostických a léčebných metod u multimorbidních seniorů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 11:27