ČERNÝ, Michal. Slepá ulička izolace: od rovnováhy k estetice interakcí. 1. vyd. Týn na Vltavou: Nová forma, 2019, 249 s. ISBN 978-80-7612-143-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Slepá ulička izolace: od rovnováhy k estetice interakcí
Název anglicky Dead end isolation: from equilibrium to aesthetics of interactions
Autoři ČERNÝ, Michal.
Vydání 1. vyd. Týn na Vltavou, 249 s. 2019.
Nakladatel Nová forma
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7612-143-0
Klíčová slova česky fenomenologie; pragmatismus; věda; teorie poznání; Heidegger, Teilhard; Patočka; Floridi
Klíčová slova anglicky phenomenology; pragmatism; science; theory of cognition; Heidegger, Teilhard; Patočka; Floridi
Změnil Změnil: RNDr. Michal Černý, Ph.D., učo 268947. Změněno: 19. 3. 2021 08:35.
Anotace
Krátké úvahy se vrací k nejpůvodnější formě filosofování – k přemýšlení o světě na základě krátkých promluv či úvah, které se dotýkají rozmanitých fenoménů – od smrti, až po společnost nebo sociální interakce. Vychází z autorů, jako jsou Heidegger, Floridi, Patočka, Sokol, Tailhard, Johnson a mnoho dalších. Spojuje tradici heideggriánské fenomenologie a americký pragmatismus. Snaží se na krátkých úvahách ukázat, jak je současný svět možné uchopit pomocí různých autorů a zajímavě interpretovat. Z textů, které jsou psané na první pohled krátkou a nepříliš náročnou formou, se stává promyšlená mosaika interpretující současné společenské problémy.
Anotace anglicky
Short reflections return to the most original form of philosophizing - to thinking about the world on the basis of short talks or reflections that touch upon a variety of phenomena - from death to society or social interaction. It is based on authors such as Heidegger, Floridi, Patocka, Sokol, Tailhard, Johnson and many others. It combines the tradition of Heideggrian phenomenology and American pragmatism. It tries to show how the contemporary world can be interpreted in an interesting way by various authors. The texts, which are written at first glance in a short and not very demanding form, become a sophisticated mosaic that interprets contemporary social problems.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 19:38