JANČÁŘOVÁ, Ilona a Jakub HANÁK. Auta, auta, auta ... a životní prostředí. first edition. Brno: Masarykova univerzita, 2019, 292 s. ISBN 978-80-210-9408-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Auta, auta, auta ... a životní prostředí
Název anglicky Cars, Cars, Cars .... and the Environment
Autoři JANČÁŘOVÁ, Ilona a Jakub HANÁK.
Vydání first edition. Brno, 292 s. 2019.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Editorství odborné knihy
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-9408-6
Klíčová slova česky znečištění ovzduší;právní regulace automobilové dopravy;dopravní infrastruktura; pozemní komunikace a ochrana životního prostředí
Klíčová slova anglicky air pollution; legal regulation of car traffic infrastructure; environmental protection
Změnil Změnila: doc. JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D., učo 1514. Změněno: 28. 1. 2020 10:44.
Anotace
Za jeden z nejvýznamnějších nepříznivých vlivů automobilové dopravy na životní prostředí lze považovat znečištění ovzduší a produkci skleníkových plynů. Ačkoliv je výstavba páteřní sítě kapacitních komunikací pro automobilovou dopravu jedním z prioritních opatření vyplývajících z Národního programu snižování emisí ČR, tak zároveň představuje hrozbu poškození přírody a krajiny výstavbou pozemních komunikací. Velmi silně je vedle znečištěného ovzduší automobilovou dopravou ohrožováno také veřejné zdraví zejména hlukem. Předkládaná monografie se snaží komplexně pojednat o právní regulaci uvedených vztahů mezi automobily a životním prostředím. Svou systematikou respektuje naznačené vlivy a ve třech ucelených částech analyzuje právní úpravu provozu automobilů z důvodu ochrany ovzduší a klimatu, ochranu území při výstavbě dopravní infrastruktury a ochranu veřejného zdraví před negativními vlivy z automobilové dopravy.
Anotace anglicky
The air pollution and CO2 production are considered the most significant problems caused by car traffic. At the same time, high density of traffic infrastructure has negative impact on the nature and landscape, despite the fact that its development was designated as a priority in Czech National Emission Reduction Programme. The public health is also threathened by car traffic especially due to excessive noise, beside the air pollution. The monography is focused on legal discrepances and problems of current legal regulation related to car traffic in a complex way. It is divided into three parts which are devoted to three different problems described above - legal regulation of cars and their operation in respect to air and climate protection, nature and landscape protection and protection of public health against negative impacts caused by the car traffic.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 17:36