J 2020

Estimation of cadmium load from soybeans and soy-based foods for vegetarians

KOSEČKOVÁ, Pavlína, Ondřej ZVĚŘINA, Tomáš PRUŠA, Pavel COUFALÍK, Eliška HREŽOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Estimation of cadmium load from soybeans and soy-based foods for vegetarians

Název česky

Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u vegetariánů

Autoři

KOSEČKOVÁ, Pavlína (203 Česká republika, garant, domácí), Ondřej ZVĚŘINA (203 Česká republika, domácí), Tomáš PRUŠA (203 Česká republika, domácí), Pavel COUFALÍK (203 Česká republika) a Eliška HREŽOVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Environmental Monitoring and Assessment, Netherlands, Kluwer Academic Publishers, 2020, 0167-6369

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30308 Nutrition, Dietetics

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

URL

Impakt faktor

Impact factor: 2.513

Kód RIV

RIV/00216224:14110/20:00115193

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

DOI

http://dx.doi.org/10.1007/s10661-019-8034-7

UT WoS

000513140000001

Klíčová slova anglicky

Soy product; Glycine max; Vegan; Heavy metal; Cadmium intake; Cd

Štítky

14110525, podil, rivok

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 23. 2. 2021 12:42, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

Soybeans, as legumes, belong among food items that contribute most to the dietary intake of the heavy metal cadmium (Cd). The consumption of soy-based foods may contribute significantly to Cd intake in vegetarians as probably the most frequent consumers of these foods. In this research, the weekly dietary intake of Cd from soy-based foods was investigated in 119 participants (including vegetarians, vegans, and non-vegetarians) in the Czech Republic by means of a semi-quantitative food frequency questionnaire (SFFQ) with personal assistance and the measurement of body weight. Cd content in soy-based foods available on the market was determined by means of atomic absorption spectrometry after microwave digestion. Tofu, as the most frequently consumed food item in the vegetarian/vegan group, contributed most to the total dietary Cd intake. It contained 7.6±0.1mug Cd/kg, while the highest Cd content was observed in tempeh (18.1±0.4mug/kg). The highest mean dietary Cd intake per week from soy-based foods was 0.4mug/kg b.w. and was found in the vegan group. The consumption of soy-based foods was the lowest in the non-vegetarian group as was the dietary intake of Cd, which was 0.04mug/kg b.w. per week.

Návaznosti

MUNI/A/1278/2018, interní kód MU
Název: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
ROZV/23/LF21/2019, interní kód MU
Název: Stopové prvky ve výživě a zdraví člověka
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Stopové prvky ve výživě a zdraví člověka, Interní rozvojové projekty
Zobrazeno: 20. 10. 2024 09:37