FUJDA, Milan, Michaela ONDRAŠINOVÁ a Miroslav VRZAL. Role náboženství v utváření nového domova brněnských expatů. In Konference Expatrioti v Jihomoravském kraji: Vysoce kvalifikovaná migrace a její aktéři: mezi teorií, výzkumem a aplikací; Brno, 28.-29.11.2019. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Role náboženství v utváření nového domova brněnských expatů
Název anglicky The role of religion in the home-making of expatriates in Brno
Autoři FUJDA, Milan (203 Česká republika, garant, domácí), Michaela ONDRAŠINOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Miroslav VRZAL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Konference Expatrioti v Jihomoravském kraji: Vysoce kvalifikovaná migrace a její aktéři: mezi teorií, výzkumem a aplikací; Brno, 28.-29.11.2019, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00108401
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky expatriates; religion; home-making; qualified migration; South Moravian region
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Ondrašinová, Ph.D., učo 64955. Změněno: 8. 2. 2021 11:53.
Anotace
Integrace v rámci místní komunity je zásadní pro vytváření pocitu domova a přináležitosti k novému místu. Pokud komunitu, do níž se lze integrovat, ale nedokáží poskytnout místní v důsledku jazykové bariéry, vyžaduje vytvoření pocitu domova možnost vytvářet intimnější vazby v rámci lokálních komunit, v nichž se problém jazykové bariéry nevyskytuje. Etnické a náboženské komunity dokáží sehrávat tuto roli a fungovat tak jako zprostředkovatelé domova i s potřebnými afektivními vazbami. V příspěvku ukážeme, jak brněnští expatrioti zvládají situaci přesídlení a nutnosti zabydlet se na novém místě s pomocí podpůrných náboženských komunit, jakož i dalších strategií vázaných na náboženství/nenáboženství.
Anotace anglicky
Integration with the local community is essential for the creation of the feeling of home and belonging to a new place of residence. If such a community cannot be provided by the locals because of the language barrier, for the possibility to create a “feeling-of-home,” it is needed to find a local community without this language barrier. Ethnic and religious communities can play this role and thus can function as mediators of home with necessary affective ties. Our presentation showed how Brno expatriates coped with the situation of resettlement and home-making in a new place with the help of religious communities, as well as other strategies connected to religion/non-religion.
Návaznosti
TL01000465, projekt VaVNázev: Expats v Jihomoravském kraji: pobyt a potřeby
Investor: Technologická agentura ČR, Expats v Jihomoravském kraji: pobyt a potřeby
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 19:42