MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana, Ondřej VÝŠKA, Jiří NAKLÁDAL a Jan MATĚJOVSKÝ. Úskalí celkové a lokální terapie kortikosteroidy. Medicína pro praxi. Olomouc: Solen, roč. 17, č. 1, s. 49-53. ISSN 1214-8687. doi:10.36290/med.2020.006. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Úskalí celkové a lokální terapie kortikosteroidy
Název anglicky Pittfals of systemic and topic steroid treatment
Autoři MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí), Ondřej VÝŠKA (203 Česká republika, domácí), Jiří NAKLÁDAL (203 Česká republika, domácí) a Jan MATĚJOVSKÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Medicína pro praxi, Olomouc, Solen, 2020, 1214-8687.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30227 Geriatrics and gerontology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00115204
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.36290/med.2020.006
Klíčová slova česky kortikosteroidy; nežádoucí vedlejší účinky; systémová léčba; lokální léčba
Klíčová slova anglicky corticosteroids; unwanted side effects; systemic treatment; topic administration
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 31. 3. 2021 12:59.
Anotace
Kortikosteroidy byly poprvé léčebně využity u nemocných s revmatoidní artritidou a lokálně k úlevě při kožních exantémech. Indikace jejich podání se s prohlubujícími se medicinskými znalostmi rozšířily do bohatého spektra klinických stavů. Při akutním jednorázové aplikaci nemá podání kortikosteroidů žádnou kontraindikaci a je mnohdy život zachraňující. Při léčbě dlouhodobější je nutno brát v úvahu možná rizika nežádoucích vedlejších účinků vyplývajících z podstaty kortikosteroidů jako působků zajišťujících zvládání stresových situací, a tedy zvyšující krevní tlak, glykémii, zadržujících tekutiny v organizmu, mobilizujících zásoby a rezervy. Při jejich systémovém podávání je tedy nutno očekávat rozkolísání diabetu nebo manifestaci prediabetu, dekompenzaci hypertenze, dyslipidémii, riziko vzniku gastrointestinálních ulcerací vlivem zvýšené acidity, riziko tromboembolických komplikací, negativní ovlivnění psychiky nemocného. Významné je riziko reaktivace tuberkulózy u nemocných s pozitivní anamnézou. Lokální podávání kortikosteroidů je využíváno zejména v pneumologii, alergologii a dermatologii a umožňuje minimalizovat výskyt celkových nežádoucích vedlejších účinků. I toto podání však má své nežádoucí projevy vyplývající z negativního ovlivnění vaziva – tedy atrofie kůže a adnex, atrofie podkožního vaziva včetně jeho funkcí v záchytu a prezentaci antigenu, zhoršení hojení ran. V průběhu podávání kortikosteroidní terapie celkové nebo lokální je nutno zajistit maximální bezpečnost nemocného edukací jeho samotného i jeho pečovatelů a dále důslednějším sledováním parametrů signalizujících nepříznivý vývoj.
Anotace anglicky
corticosteroids were adminstered in patients with rheumatoid arthritis and dermatologic difficulties first time. Spectrum of diseases treated with steroids is increasing all time. Emergent administration has no contraindications and is life saving frequently. Long term administration brings risks coming from steroids characteristics as a stress hormone. Increase of blood pressure, increase of glycaemia, fluid retention, energy mobilization are effect necessary to manage stress situation.
Návaznosti
MUNI/A/1382/2018, interní kód MUNázev: Optimalizace diagnostických a léčebných metod u multimorbidních seniorů (Akronym: Opdilem)
Investor: Masarykova univerzita, Optimalizace diagnostických a léčebných metod u multimorbidních seniorů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
MUNI/A/1404/2019, interní kód MUNázev: Optimalizace diagnostických a léčebných metod u multimorbidních seniorů II.
Investor: Masarykova univerzita, Optimalizace diagnostických a léčebných metod u multimorbidních seniorů II., DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:04