DOUBKOVÁ, Martina, Jana ŠPELDOVÁ a Zita CHOVANCOVÁ. Imunodeficience v rámci diferenciální diagnostiky intersticiálních plicních procesů. Vnitřní lékařství. Ambit Media a.s., roč. 65, č. 11, s. 685-693. ISSN 0042-773X. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Imunodeficience v rámci diferenciální diagnostiky intersticiálních plicních procesů
Autoři DOUBKOVÁ, Martina (203 Česká republika, garant, domácí), Jana ŠPELDOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Zita CHOVANCOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Vnitřní lékařství, Ambit Media a.s. 2019, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30203 Respiratory systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00112503
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Common variable immunodeficiencyCytotoxic T-lymphocyte-associated antigen 4 (CTLA-4) deficiencyImmunology laboratory investigationInterstitial lung diseasePrimary immunodeficiencies
Klíčová slova anglicky Common variable immunodeficiencyCytotoxic T-lymphocyte-associated antigen 4 (CTLA-4) deficiencyImmunology laboratory investigationInterstitial lung diseasePrimary immunodeficiencies
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 1. 4. 2020 15:21.
Anotace
Intersticiální plicní procesy (IPP), neboli difuzní parenchymatózní onemocnění plic, jsou širokou skupinou onemocnění, která jsou charakterizována různým stupněm plicní fibrózy a zánětu, a to nejen na úrovni plicního intersticia. IPP se vyskytují zejména v dospělosti s maximem manifestace mezi 40.–70. rokem věku. Ačkoli se IPP vyskytují nejčastěji samostatně jako základní diagnóza, patří též do portfolia plicního postižení u pacientů s některými primárními imunodeficiencemi. Autoři prezentují kazuistiky pacientů s primárními imunodeficiencemi, u kterých se vyskytuje intersticiální plicní postižení a které se zároveň mohou manifestovat až v dospělém věku. Jedná se zejména o běžnou variabilní imunodeficienci (Common Variable ImmunoDeficiency – CVID) a deficienci cytotoxického T-lymfocytárního antigenu 4 (CTLA4). Navíc uvádí kazuistiku pacienta se silikózou, u kterého byla zjištěna významná lymfocytopenie. U pacientů s nově zjištěným intersticiálním plicním postižením tedy musíme myslet na rozvoj primární poruchy imunitního systému. Základní imunologické laboratorní vyšetření humorální a buněčné imunity by proto mělo tvořit nezbytnou součást diferenciálně diagnostického algoritmu intersticiálních plicních postižení.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 06:10