BERGER, Olga. Slovosočetanie i sintagma v russkoj i češskoj grammatičeskoj tradicii. In Kolokvium Aktuální otázky současné jazykovědné rusistiky VI, 10. 5. 2019, Brno. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Slovosočetanie i sintagma v russkoj i češskoj grammatičeskoj tradicii
Název anglicky World-combination and syntagma in Russian and Czech grammatical traditions
Autoři BERGER, Olga.
Vydání Kolokvium Aktuální otázky současné jazykovědné rusistiky VI, 10. 5. 2019, Brno, 2019.
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60202 Specific languages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky syntaktické termíny komparativní analýza
Klíčová slova anglicky syntactic terms, comparative analyze
Štítky RIV - zkontrolováno
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Pilch, Ph.D., učo 216028. Změněno: 16. 2. 2020 19:10.
Anotace
Statya posvyaschena sopostavleniyu terminov slovosochetanie i sintagma na materiale russkih i cheshskih grammatik i uchebnikov po sintaksisu.Termin sintagma v sopostavlyaemyih yazyikah otlichaetsya sferoy funktsionirovaniya. Statya posvyaschena sopostavleniyu terminov slovosochetanie i sintagma na materiale russkih i cheshskih grammatik i uchebnikov po sintaksisu. Posledovatelno analiziruetsya soderzhanie dannyih terminov v rabotah russkih i cheshskih, slovatskih rusistov, cheshskih bogemistov. Nesmotrya na blizost sintaksicheskih shkol obnaruzhenyi razlichiya v ponimanii terminov slovosochetanie i sintagma. Razlichiya v ob'eme znacheniya termina slovosochetanie obuslovlenyi vklyucheniem/nevklyucheniem v slovosochetaniya sintaksicheskih konstruktsiy na osnove predikatsii, koordinatsii, sochineniya. Termin sintagma v sopostavlyaemyih yazyikah otlichaetsya sferoy funktsionirovaniya.
Anotace anglicky
The article is devoted to the comparison of the terms word-combination and syntagma on the material of Russian and Czech grammars and syntax textbooks. Analyzed the contents of these terms in the works of Russian, Czech, Slovak Russianists and Czech Bohemianists. Despite the proximity of syntactic schools, differences were found in the understanding of the terms word-combination and syntagma. Differences in the meaning of the term word-combination due to the inclusion/non-inclusion in phrases of syntactic constructions based on prediction, coordination, composition. The term syntagma in comparable languages differs in the scope of functioning
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 08:27