J 2019

Grilovaná kuřata v síti kulturních významů. Inovace a proměny v české stravě ve druhé polovině 20. století a na začátku 21. století

DOUŠEK, Roman

Basic information

Original name

Grilovaná kuřata v síti kulturních významů. Inovace a proměny v české stravě ve druhé polovině 20. století a na začátku 21. století

Name (in English)

Grilled Chicken in the Network of Cultural Meanings. Innovations and transformations in Czech diet in the second half of the 20th century and in the early 21st century

Authors

DOUŠEK, Roman (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Národopisná revue, Národní ústav lidové kultury, 2019, 0862-8351

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

50404 Antropology, ethnology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14210/19:00112667

Organization unit

Faculty of Arts

Keywords (in Czech)

změna ve stravě; kulturní význam; kultura a politiky; grilovaná kuřata, Česká republika; Brno

Keywords in English

food change; cultural meaning; culture and politics; grilled chicken; Czech Republic; Brno

Tags

Reviewed
Změněno: 19/2/2020 15:01, Mgr. Monika Kellnerová

Abstract

V originále

Studie sleduje zavádění grilovaného kuřete do české stravy od 60. let 20 století. Jako klíčové autor spatřuje významy, které byly pokrmu přikládány na společenské i individuální úrovni. Politický režim zahrnoval pokrm do požadovaného rychlého a veřejného stravování, jehož pozitivita vyplývala z úspory času pro konzumenty. Obecně chápal drůbeží maso a šíření jeho konzumace jako pozitivní z hlediska konzumerizmu a modernizace. Hospodářské potíže československého zemědělství při produkci komodity však dlouhá léta způsobovaly, že pokrm měl na individuální úrovni význam svátečního pokrmu, vedle jeho chápání jako praktického a zdravého jídla. Politická změna v roce 1989 neznamenala radikální významový zlom. Postupné zlevňování kuřecího masa, konkurence jiných forem fast a street foodů vedla až po roce 2000 ke stagnaci prodeje grilovaných kuřat. Ta přestala být chápána jako výjimečný pokrm a naopak získala význam pokrmu levného. Také jeho zdravotní pozitiva začala být zpochybňována. Významovou proměnu pokrmu dokončila linka k politikovi Andreji Babišovi na základě jeho podnikatelských aktivit.

In English

The study follows the introduction of grilled chicken into Czech diet since the 1960s. The author considers the meanings, attributed to this dish at the social and individual levels, to be crucial. The political regime included the dish in the desired fast and public catering, whose positivity resulted from the consumers’ time savings. In general, it understood the poultry meat and the spread of its consummation as positive from the point of view of consumerism and modernization. Economic troubles of the Czechoslovak agriculture in producing the commodity long caused the dish to have a meaning of a festive meal at the individual level, and it also was understood as a practical and healthy dish. The political change in 1989 did not bring up a radical turn in the significance. The gradual decrease in poultry meat price, and the competition from other forms of fast and street foods led to the stagnation in the sale of grilled chicken only after the year 2000. These were no longer understood as an exceptional dish, and, on the contrary, they gained a significance of a cheap dish. Also the health benefits of the poultry meat began to be questioned. The symbolic tie to Andrej Babiš, the current Prime Minister of the Czech Republic, based on his entrepreneur activities, has only deepened the transformation in the dish meaning.

Links

MUNI/A/1091/2018, interní kód MU
Name: Dynamika funkcí a interpretací nemateriálního kulturního dědictví (Acronym: Dynamika ICH)
Investor: Masaryk University, Category A