BUREŠOVÁ, Iva, Hana JAHNOVÁ a Martina VYHNALOVÁ. KVALITA ŽIVOTA PŘEDČASNĚ NAROZENÝCH DĚTÍ V KONTEXTU PSYCHODIAGNOSTICKÝCH VÝZEV. In Kačmárová, Monika. Kvalita života 2019 : Interdisciplinarita ako bohatstvo poznania založené na rozmanitosti. Prešov: Prešovská univerzita v Prešove, Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove. s. 105-118. ISBN 978-80-555-2404-7. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název KVALITA ŽIVOTA PŘEDČASNĚ NAROZENÝCH DĚTÍ V KONTEXTU PSYCHODIAGNOSTICKÝCH VÝZEV
Název anglicky QUALITY OF LIFE OF PRETERM INFANTS IN THE CONTEXT OF PSYCHODIAGNOSTIC CHALLENGES
Autoři BUREŠOVÁ, Iva (203 Česká republika, garant, domácí), Hana JAHNOVÁ (203 Česká republika) a Martina VYHNALOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Prešov, Kvalita života 2019 : Interdisciplinarita ako bohatstvo poznania založené na rozmanitosti, od s. 105-118, 14 s. 2020.
Nakladatel Prešovská univerzita v Prešove, Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00115232
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-555-2404-7
Klíčová slova anglicky quality of life; preterm infants; psychological developmental diagnostics
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 31. 3. 2021 15:04.
Anotace
Příspěvek se zabývá problematikou novorozenců s nízkou porodní hmotností jako důsledkem předčasného porodu. Tyto nezralé děti jsou ohroženy rizikovým psychomotorickým vývojem, který se manifestuje různými formami lehčích vývojových poruch až po skutečně těžká vývojová postižení týkající se různých oblastí (psychická, neurologická, motorická, smyslová nebo kombinovaná postižení). Tato postižení mají neblahý, negativní dopad na kvalitu života dětí v průběhu jejich vývoje, ale zároveň ovlivňují rodinu a blízké okolí dítěte, přičemž mohou být původcem i řady dalších obtíží. V České republice je systém péče o novorozence s nízkou porodní hmotností na velmi vysoké lékařské i nelékařské úrovni, avšak chybí zde propracovanější systém pro následnou péči, která by umožnovala co nejvíce zvyšovat kvalitu života těchto dětí a jejich rodin. Příspěvěk upozorňuje na nezbytnost komplexního řešení dané problematiky a soustředí se na potřebu kvalitní rané psychologické vývojové diagnostiky pro včasné zahájení vhodné intervence. Zejména hovoří o potřebě adaptace škály Bayleyové (BSID-III) pro české prostředí a uvádí benefity této diagnostické metody, například ve srovnání s předchozími verzemi, která jsou jako diagnostický nástroj pro hodnocení psychomototického vývoje dětí raného věku hojně využívány (zejména BSID-II).
Anotace anglicky
The paper deals with the issue of newborn with low birth weight as a result of premature birth. These immature children are at risk of risky psychomotor development, manifested by various forms of mild developmental disorders to truly severe developmental disabilities involving various areas (mental, neurological, motor, sensory or combined disabilities). These disabilities have a detrimental, negative impact on the quality of life of children during their development, but they also affect the family and close surroundings of the child, and may also cause a number of other difficulties. In the Czech Republic, the system of care of low birth weight newborns is at a very high medical and non-medical level, but there is no more sophisticated after-care system that would make it possible to improve the quality of life of these children and their families as much as possible. The paper draws attention to the necessity of a comprehensive solution of the issue and focuses on the need for high-quality early 106psychological developmental diagnostics for early initiation of appropriate intervention. In particular, it discusses the need for Bayley scale adaptation (BSID-III) for the Czech environment and presents the benefits of this diagnostic method, for example compared to previous versions, which are widely used as a diagnostic tool for evaluating psychomotor development in early childhood development (especially BSID-II).
Návaznosti
MUNI/A/0974/2018, interní kód MUNázev: Stěžejní aspekty vývoje předčasně narozených dětí (The fundamental aspects of the development of premature infants) (Akronym: SAV)
Investor: Masarykova univerzita, Stěžejní aspekty vývoje předčasně narozených dětí (The fundamental aspects of the development of premature infants), DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 15:09