SUKOVÁ, Olga a Zdeňka KNECHTOVÁ. Ošetřovatelské postupy v intenzivní péči. Vylučovací systém. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-9502-1. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ošetřovatelské postupy v intenzivní péči. Vylučovací systém
Název česky Ošetřovatelské postupy v intenzivní péči. Vylučovací systém
Název anglicky Nursing procedures in intensive care. The urinary system
Autoři SUKOVÁ, Olga a Zdeňka KNECHTOVÁ.
Vydání 1. vyd. Brno, 2019.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učební texty pomůcky (vč. dílčích kapitol v učebnicích)
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-9502-1
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 28. 2. 2020 15:15.
Anotace
Publikace je určena pro studenty oboru Intenzivní péče a pro sestry pracující na pracovištích intenzivní medicíny. Učební text přináší souhrn poznatků potřebných k vykonávání vybraných ošetřovatelských postupů týkajících se vylučovacího systému, převážně u nemocných s invazivním zajištěním močových cest, ale také u pacientů s poraněním míchy. Jednotlivé kapitoly publikace se zaměřují na monitorování pacientů s akutním renálním selháním, péči o pacienty léčené některou z eliminačních metod, katetrizaci močového měchýře u mužů a také na prevenci nozokomiální infekce při zajištěných močových cestách. Cílem publikace je poskytnout nejdůležitější informace vycházející z nejnovějších doporučení vedoucích ke zvyšování kvality poskytované ošetřovatelské péče.
Anotace anglicky
The publication aimed at intensive care students and at nurses working in intensive care units. This textbook provides comprehensive knowledge needed to perform nursing renal system procedures in patients with urinary catheter, suprapubic catheter, nephrostomy tube and patients with a spinal cord injury. Chapters include monitoring, diagnostics, treatment and nursing care of patients with acute kidney injury, hemodialysis, urinary catheterization in males and prevention of nosocomial infections. The aim of the publication is to provide the fundamental information based on the latest evidence-based recommendations to improve the quality of nursing care.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 15:05