SUKOVÁ, Olga and Zdeňka KNECHTOVÁ. Ošetřovatelské postupy v intenzivní péči. Vylučovací systém (Nursing procedures in intensive care. The urinary system). 1st ed. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-9502-1. 2019.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Ošetřovatelské postupy v intenzivní péči. Vylučovací systém
Name in Czech Ošetřovatelské postupy v intenzivní péči. Vylučovací systém
Name (in English) Nursing procedures in intensive care. The urinary system
Authors SUKOVÁ, Olga and Zdeňka KNECHTOVÁ.
Edition 1. vyd. Brno, 2019.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Teaching aids, texts (including individual chapters in textbooks)
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-9502-1
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 28/2/2020 15:15.
Abstract
Publikace je určena pro studenty oboru Intenzivní péče a pro sestry pracující na pracovištích intenzivní medicíny. Učební text přináší souhrn poznatků potřebných k vykonávání vybraných ošetřovatelských postupů týkajících se vylučovacího systému, převážně u nemocných s invazivním zajištěním močových cest, ale také u pacientů s poraněním míchy. Jednotlivé kapitoly publikace se zaměřují na monitorování pacientů s akutním renálním selháním, péči o pacienty léčené některou z eliminačních metod, katetrizaci močového měchýře u mužů a také na prevenci nozokomiální infekce při zajištěných močových cestách. Cílem publikace je poskytnout nejdůležitější informace vycházející z nejnovějších doporučení vedoucích ke zvyšování kvality poskytované ošetřovatelské péče.
Abstract (in English)
The publication aimed at intensive care students and at nurses working in intensive care units. This textbook provides comprehensive knowledge needed to perform nursing renal system procedures in patients with urinary catheter, suprapubic catheter, nephrostomy tube and patients with a spinal cord injury. Chapters include monitoring, diagnostics, treatment and nursing care of patients with acute kidney injury, hemodialysis, urinary catheterization in males and prevention of nosocomial infections. The aim of the publication is to provide the fundamental information based on the latest evidence-based recommendations to improve the quality of nursing care.
PrintDisplayed: 29/3/2024 16:47