VONKOVÁ, Erika. Stopy T. G. Masaryka a jeho spolupracovníků na obou březích řeky Moravy. In Lesňák, S., Novák, S., Porubjak, M. Společný vzdělávací program přeshraničního exkurzního vyučování jako podpora výchovy k občanství. 1. vyd. Brno: Munipress. s. 68-79. ISBN 978-80-210-9393-5. doi:10.5817/CZ.MUNI.P210-9394-2019. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stopy T. G. Masaryka a jeho spolupracovníků na obou březích řeky Moravy.
Název česky Stopy T. G. Masaryka a jeho spolupracovníků na obou březích řeky Moravy.
Název anglicky Traces of T. G. Masaryk and his colleagues on both banks of Moravia River. In Lesňák, S., Novák, S., Porubjak, M .. Common Educational Program for Cross-border Excursion Teaching as a Support of Citizenship Education
Autoři VONKOVÁ, Erika (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Společný vzdělávací program přeshraničního exkurzního vyučování jako podpora výchovy k občanství, od s. 68-79, 12 s. 2019.
Nakladatel Munipress
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/19:00113182
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-9393-5
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-9394-2019
Klíčová slova česky Exkurzní vyučování; Hodonín; Skalica; Masaryk; Pavel Blaho; Ludevít Šimek; Jan Herben; Emanuel Havelka;
Klíčová slova anglicky Hodonín; Skalica; Masaryk; Pavel Blaho; Ludevít Šimek; Jan Herben; Emanuel Havelka;
Štítky Hodonín, Masaryk, Skalica
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Mgr. Erika Vonková, učo 1635. Změněno: 17. 3. 2020 14:17.
Anotace
První část příspěvku je věnována úvaze o tom, v čem spočívá tajemství mimořádnosti osobnosti T. G. M. jako chudého chlapce, který se prosadil. Autorka nabízí opřít odpověď o „Pokus o grafologický životopis T. G. Masaryka“ od Roberta Saudka, který byl publikován v Masarykově sborníku v roce 1927. Druhá část textu poukazuje na vztah T. G. M. k oběma břehům řeky Moravy v průběhu jeho dětství, konkretizuje jej na moravské i slovenské straně. Třetí část směřuje k Masarykovým kontaktům s rodáky v době jeho pedagogického působení v prostředí vídeňské univerzity a univerzity pražské. Vídeňské kontakty jsou spojeny na základě spolupráce slovenského akademického spolku Tatran s českým akademickým spolkem. Zde bude uvedena spolupráce T. G. M. s budoucím lékařem v Senici Dr. Ludevítem Šimkem a mladým Skaličanem Pavlem Blahem. Spolupráce se slovenskými studenty v době Masarykova angažmá na české pražské univerzitě jsou spojeny s jejich aktivitou kolem „Detvanu“ a „Času. Čtvrtá část je věnována spolupráci T. G. M. se slovenskými přáteli z těsného sousedství řeky Moravy na slovenské straně v době přípravy a rozjezdu „Hlasu“. Moravskou stranu řeky Moravy ve věci kontaktů s T. G. M. reprezentuje rodák z Brumovic, tzv. tvůrce masarykovské legendy – šéfredaktor Času, politik, novinář, spisovatel a historik Jan Herben, který téměř celý svůj život pojal jako službu Masarykovi a jeho ideám. Text též vzpomene významnou osobnost hodonínskou – Emanuela Havelku, který vedl s Masarykem pět hovorů v letech 1904 – 1910, a to zejména o náboženství, filosofii a školství.
Anotace anglicky
The first part of the paper is devoted to a consoderation of what the secred of the extraordinary personality of T. G. M. as a poor boy who broke through consists in. The second part highlights the relationship of T. G. M. to both banks of zhe Morava River. The third part is aimed at Masaryks contakts with the natives at the time of his teaching at the University of Viena and the University of Prague. Thefourth part is devoted to the cooperation of T. G. M with Slovak friends (start-up of "Hlas". The Moravian side of the Morava River is represented Jan Herben and Emanuel Havelka.
Návaznosti
304011C840, interní kód MUNázev: Společný vzdělávací program přeshraničního exkurzního vyučování (Akronym: SVPPEV)
Investor: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Společný vzdělávací program přeshraničního exkurzního vyučování
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 10:09