DOSEDLOVÁ, Aneta, Terézia HEGEROVÁ, Pavla KRAJCOVÁ, Kateřina MAŠKOVÁ, Lucia MYDLIAROVÁ, Zuzana RUSSEOVÁ, Nataliya SAMOYLOVA a Zuzana SHEJBALOVÁ. Tradiční rodina v Číně. 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-9395-9. doi:10.5817/CZ.MUNI.M210-9395-2019. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tradiční rodina v Číně
Název česky Tradiční rodina v Číně
Název anglicky Traditional family in China
Autoři DOSEDLOVÁ, Aneta, Terézia HEGEROVÁ, Pavla KRAJCOVÁ, Kateřina MAŠKOVÁ, Lucia MYDLIAROVÁ, Zuzana RUSSEOVÁ, Nataliya SAMOYLOVA a Zuzana SHEJBALOVÁ.
Vydání 1., elektronické vyd. Brno, 2019.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učební texty pomůcky (vč. dílčích kapitol v učebnicích)
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Čítárna Munispace
ISBN 978-80-210-9395-9
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M210-9395-2019
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 30. 4. 2020 11:12.
Anotace
Kniha se soustřeďuje na pospolitost v rámci tradiční čínské rodiny. Postupně vykládá, jak je tato rodina specificky organizována a jaký soubor kolektivně sdílených kulturních kódů a pravidel užívá. Přestože jde o ideální představu rodiny, je třeba ji brát v úvahu jako vzor, ke kterému se skutečné rodiny upínají. V osmi kapitolách se podrobněji zabývá specifickými kulturními a společenskými fenomény, jakými jsou v rámci světa živých rodina, manželství a dítě, v rámci světa mrtvých kult předků, pohřební obřady a představy o posmrtném životě, a konečně na duchovní úrovni lidový náboženský synkretismus, tradiční svátky a snahy o vylepšení osudu. Pro názornost doplňují výklad ilustrace.
Anotace anglicky
This book focuses on togetherness within a Chinese traditional family. Step by step, the specific structure of this kind of family, and the set of social codes and regulations it uses, unfolds. Although what is being discussed is an ideal image of a family, it has to be taken into account as the model which real families follow. In eight chapters, specific cultural and social phenomena are described, being, in the realm of the living: family, matrimony, and child-rearing; in the realm of the dead: ancestor worship, funeral rites, and visions of afterlife; and finally on the spiritual level, folk religion, traditional festivities, and attempts to change one’s destiny. For better understanding, the text is supplemented with pictures.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 13:39