PUNOVÁ, Monika a Magdaléna DANKOVÁ. Postoj sociálních pracovníků pracujících s lidmi bez domova k silným stránkám jejich klientů. Fórum sociální politiky. Praha: VUPSV, 2020, roč. 14, č. 2, s. 19-22. ISSN 1802-5854.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postoj sociálních pracovníků pracujících s lidmi bez domova k silným stránkám jejich klientů
Název anglicky The attitudes of social workers working with homeless persons to the strengths of their clients
Autoři PUNOVÁ, Monika (203 Česká republika, garant, domácí) a Magdaléna DANKOVÁ (703 Slovensko).
Vydání Fórum sociální politiky, Praha, VUPSV, 2020, 1802-5854.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50900 5.9 Other social sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW web časopisu č. 2/2020 - full text
Kód RIV RIV/00216224:14230/20:00115608
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky sociální práce orientovaná na silné stránky, bezdomovci
Klíčová slova anglicky strength-based social work; homeless persons
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 11. 3. 2021 12:01.
Anotace
Sociální práce zaměřená na silné stránky klientů vychází z premisy, že intervence sociálních pracovníků by měly stavět na talentech, potenciálech, vizích, naději, možnostech, jež má každý klient k dispozici. Což platí i o bezdomovcích, na které je zaměřena tato empirická sta. Jejím cílem je zodpovědět hlavní výzkumnou otázku: Jaký je postoj sociálních pracovníků pracujících s lidmi bez domova ve vybrané organizaci k využívání silných stránek klienta? K jejímu zodpovězení sloužilo kvalitativní šetření mezi 7 sociálními pracovníky vybrané organizace, s nimiž byly vedeny polostrukturované rozhovory. Ukázalo se, že pracovníci vybrané organizace považují za důležité využívat potenciál klienta a také jej dle svých slov využívají, nicméně bylo zajímavé, jakým způsobem se tak děje. Za závažné považujeme zjištění, že přestože zaměření na potenciály nabízí značné možnosti již od počátečních fází intervence, pracovníci uvedli, že silným stránkám v rámci počátečního posouzení nevěnují téměř žádný prostor.
Anotace anglicky
Strength-based social work is based on the premise that the intervention of social workers should build on the talents, potential, visions, hopes and opportunities available to each client. This is also true of the homeless persons targeted by this empirical article, the aim of which was to respond to the main research question: What is the attitude of social workers working with homeless persons in a selected organisation to exploiting the strengths of their clients? The issue was approached via the conducting of a qualitative survey among 7 social workers from the selected organisation involving semi-structured interviews. The results of the research indicated that the social workers considered it important to make use of the potential of the client and that, indeed, they use it in practice; moreover, it was interesting to note the approach they adopt in this respect. We consider it important to note, however, that although the focus on client potential offers considerable opportunities from the early stages of intervention, the respondents stated that they did not devote significant attention to the strengths of the initial assessment.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 14:11