KOMENDOVÁ, Jana. Přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů z důvodu převodu zaměstnavatele. In Pichrt, Jan, Koldinská, Kristina, Morávek, Jakub. Obrana pracovního práva. The Defence of Labour Law. Pocta prof. JUDr. Miroslavu Bělinovi, CSc. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2020, s. 169-183. ISBN 978-80-7400-588-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů z důvodu převodu zaměstnavatele
Název anglicky Transfer of Rights and Duties arising from Labour Relations caused by Transfer of an Employer
Autoři KOMENDOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, Obrana pracovního práva. The Defence of Labour Law. Pocta prof. JUDr. Miroslavu Bělinovi, CSc. od s. 169-183, 15 s. 2020.
Nakladatel C. H. Beck
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/20:00120630
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-7400-588-6
Klíčová slova česky Převod zaměstnavatele; přechod práv a povinností; činnost zaměstnavatele; pracovněprávní vztah; kolektivní smlouva; právo na informace a projednání; výpověď; výpovědní doba, odstupné
Klíčová slova anglicky Transfer of business; transfer of rights and duties; employer' s activity; labour relation; collective agreement; the right to information and consultation; notice; notice period; severance pay
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 30. 3. 2022 12:34.
Anotace
Příspěvek je věnován přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů v důsledku převodu zaměstnavatele. Rozebírá základní princip přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů a pracovněprávní vztahy, které jsou předmětem přechodu z jednoho zaměstnavatele na jiný subjekt. Zvláštní pozornost je věnována právu zaměstnanců na informace před datem uskutečnění přechodu práva a povinností z pracovněprávních vztahů. Zaměřuje se rovněž na ochranu zaměstnanců při skončení pracovního poměru v důsledku podstatného zhoršení pracovních podmínek v souvislosti s přechodem práv a povinností a na právo zaměstnance rozvázat pracovní poměr výpovědí přede dnem nabytí účinnosti přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů bez uplynutí minimální dvouměsíční výpovědní doby.
Anotace anglicky
The present paper is dedicated to transfer of rights and duties arising from labour relations as a result of transfer of an employer. It analyses fundamental principle of transfer of rights and duties arising from labour relations and labour relations subjected to transfer from one employer (transferor) to another employer (transferee). Particular attention is paid to an employees' right to information before the effective date of transfer of rights and duties arising from labour relations. Protection of employees in relation to termination of an employment relationship as a result of substantial deterioration of working conditions in connection with transfer of right and duties arising from labour relations and the right of an employee to give the notice before the transfer without two-month notice period are examined as well.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 23:14