VRZAL, Miroslav. Okultní obrat v black metalu : Temná spiritualita a resakralizace v extrémním metalu. Dingir : časopis o současné náboženské scéně. Dingir s.r.o., 2020, roč. 23, č. 2, s. 59-62. ISSN 1212-1371.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Okultní obrat v black metalu : Temná spiritualita a resakralizace v extrémním metalu
Název anglicky Occult Turn in Black Metal : Dark Spirituality and Resacralization in Extreme Metal
Autoři VRZAL, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Dingir : časopis o současné náboženské scéně, Dingir s.r.o. 2020, 1212-1371.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Obsah čísla
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00115841
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky black metal; okultní obrat; temná spiritualita
Klíčová slova anglicky black metal; occult turn; dark spiritiaulity
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 23. 3. 2021 15:59.
Anotace
Text se zabývá okultním obratem v black metalu ve vztahu k inklinaci části black metalové scény k temné spiritualitě. Jak podotýká Kennet Granholm, od počátku nového milénia se objevuje spirituálně orientovaná blackmetalová subscéna s vážným zájmem o okultismus. Její spirituální zaměření se přímo odráželo v přístupu k black metalové hudbě a v živých vystoupeních, které byly prováděny jako reálné rituály – Granholm pro tento druh hudebních skupin používá označení „rituální black metal“. V současnosti je blackmetalová subscéna charakterizovaná temnou spiritualitou stále na vzestupu, především v undergroundové a ortodoxní části black metalu. Jak text ukazuje, tento okultní obrat také reprezentuje hledání autenticity a ortodoxnosti v black metalu. Okultní obrat je také možné pozorovat i u black metalu v České republice, což lze demonstrovat na příkladu českých blackmetalových skupin jako Inferno a Cult of Fire.
Anotace anglicky
The article deals with the occult turn in black metal in relation to an inclination of part of black metal scene towards dark spirituality. As Kennet Granholm points out, since the beginning of the new millennium there arose a spiritually inclined black metal subscene with a serious interest in occultism. Its spiritual interests were directly mirrored in its approach to black metal music and also live performances which were done as real rituals – Granholm uses the term “ritual black metal” for this kind of bands. Currently, black metal subscene characterized by dark spirituality is still on the rise, especially in the underground and orthodox part of black metal. As the text shows, such occult turn also represents the search for authenticity and orthodoxy in black metal. It is also possible to observe such occult turn in black metal in the Czech Republic as can be demonstrated on the example of Czech black metal bands such as Inferno or Cult of Fire.
VytisknoutZobrazeno: 24. 9. 2024 20:34