ŠKOP, Martin, Michal MALANÍK, Terezie SMEJKALOVÁ, Markéta ŠTĚPÁNÍKOVÁ a Barbora VACKOVÁ. Tvorba práva – empirické studie. 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita. 229 s. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, Edice Scientia sv. č. 671. ISBN 978-80-210-9473-4. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tvorba práva – empirické studie
Název česky Tvorba práva – empirické studie
Název anglicky The Legislation – Empirical Studies
Autoři ŠKOP, Martin, Michal MALANÍK, Terezie SMEJKALOVÁ, Markéta ŠTĚPÁNÍKOVÁ a Barbora VACKOVÁ.
Vydání 1., elektronické vyd. Brno, 229 s. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, Edice Scientia sv. č. 671, 2019.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
ISBN 978-80-210-9473-4
Klíčová slova česky legislativa; metody interpretace; hloubkové rozhovory
Klíčová slova anglicky legilative process; methods of interpretation; in-depth interview
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 23. 6. 2020 15:01.
Anotace
Cílem knihy je otevřít cestu k možnému pochopení toho, jak vznikají normativní texty – zákony. Na rozdíl od mytických vyprávění totiž za nimi stojí konkrétní lidé, se kterými můžeme o procesu psaní hovořit. Jsou to především legislativci, tedy zaměstnanci a zaměstnankyně legislativních odborů, kteří, velmi zjednodušeně řečeno, mají na starost „paragrafové“ znění zákonů (tj. návrhy právních předpisů). Jednotlivé části této knihy pak budou na základě známé teorie a empirických dat z hloubkových rozhovorů odpovídat na otázky, které se týkají vzniku právních textů, specificky pak především textů zákonů. Jaká je sociální praxe „psaní“ legislativního textu? Kdo a co má vliv na výslednou podobu zákona? Kdo je autorem a jaké to je být legislativcem? A může mít psaní textu vliv na jeho interpretaci?
Anotace anglicky
Law is a human activity endowed with symbolic power. Lawyers are people with the ability to understand texts that not everyone understands. This orientation gives them the ability to manoeuvre in nooks and crannies of society better than others. They are indispensable for many acts, some others cannot be carried out without at least the physical presence of texts of a legal nature (e.g. the contracts we sign). It is almost impossible to find a conduct that is not a subject to legal regulation, even when the lawyers or their texts are not physically present. Even in such a case, however, the conduct is subject to the law, which is expressed by the text.
Návaznosti
GA17-14903S, projekt VaVNázev: Metodologie empirického zjišťování využití interpretačních metod v tvorbě práva
Investor: Grantová agentura ČR, Metodologie empirického zjišťování využití interpretačních metod v tvorbě práva
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 07:13