ŠKOP, Martin, Michal MALANÍK, Terezie SMEJKALOVÁ, Markéta ŠTĚPÁNÍKOVÁ and Barbora VACKOVÁ. Tvorba práva – empirické studie (The Legislation – Empirical Studies). 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita. 229 pp. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, Edice Scientia sv. č. 671. ISBN 978-80-210-9473-4. 2019.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Tvorba práva – empirické studie
Name in Czech Tvorba práva – empirické studie
Name (in English) The Legislation – Empirical Studies
Authors ŠKOP, Martin, Michal MALANÍK, Terezie SMEJKALOVÁ, Markéta ŠTĚPÁNÍKOVÁ and Barbora VACKOVÁ.
Edition 1., elektronické vyd. Brno, 229 pp. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, Edice Scientia sv. č. 671, 2019.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 50501 Law
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form electronic version available online
WWW URL
ISBN 978-80-210-9473-4
Keywords (in Czech) legislativa; metody interpretace; hloubkové rozhovory
Keywords in English legilative process; methods of interpretation; in-depth interview
Tags Munipress
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 23/6/2020 15:01.
Abstract
Cílem knihy je otevřít cestu k možnému pochopení toho, jak vznikají normativní texty – zákony. Na rozdíl od mytických vyprávění totiž za nimi stojí konkrétní lidé, se kterými můžeme o procesu psaní hovořit. Jsou to především legislativci, tedy zaměstnanci a zaměstnankyně legislativních odborů, kteří, velmi zjednodušeně řečeno, mají na starost „paragrafové“ znění zákonů (tj. návrhy právních předpisů). Jednotlivé části této knihy pak budou na základě známé teorie a empirických dat z hloubkových rozhovorů odpovídat na otázky, které se týkají vzniku právních textů, specificky pak především textů zákonů. Jaká je sociální praxe „psaní“ legislativního textu? Kdo a co má vliv na výslednou podobu zákona? Kdo je autorem a jaké to je být legislativcem? A může mít psaní textu vliv na jeho interpretaci?
Abstract (in English)
Law is a human activity endowed with symbolic power. Lawyers are people with the ability to understand texts that not everyone understands. This orientation gives them the ability to manoeuvre in nooks and crannies of society better than others. They are indispensable for many acts, some others cannot be carried out without at least the physical presence of texts of a legal nature (e.g. the contracts we sign). It is almost impossible to find a conduct that is not a subject to legal regulation, even when the lawyers or their texts are not physically present. Even in such a case, however, the conduct is subject to the law, which is expressed by the text.
Links
GA17-14903S, research and development projectName: Metodologie empirického zjišťování využití interpretačních metod v tvorbě práva
Investor: Czech Science Foundation
PrintDisplayed: 28/3/2024 13:55