BERÁNEK, Jaroslav. Goniometrické funkce v úlohách. In Miroslav Hrubý, Edita Kolářová. Matematika, informační technologie a aplikované vědy (MITAV 2020). první. Brno: Univerzita Obrany, 2020, s. nestránkováno, 8 s. ISBN 978-80-7582-307-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Goniometrické funkce v úlohách
Název anglicky Goniometric functions in problems
Autoři BERÁNEK, Jaroslav.
Vydání první. Brno, Matematika, informační technologie a aplikované vědy (MITAV 2020), od s. nestránkováno, 8 s. 2020.
Nakladatel Univerzita Obrany
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7582-307-6
Klíčová slova česky Goniometrické funkce; racionální a iracionální čísla.
Klíčová slova anglicky Goniometric function; rational and irrational numbers.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc., učo 2311. Změněno: 28. 2. 2021 12:35.
Anotace
Článek je věnován výsledkům výzkumu zaměřeného na inovaci obsahu a forem výuky matematiky na středních a vysokých školách. Příspěvek obsahuje soubor úloh řešených pomocí goniometrických funkcí. Tyto úlohy jsou pro školskou matematiku netypické a při jejich řešení je třeba využít i souvislostí s dalšími oblastmi matematiky (řešení binomických a reciprokých rovnic, Moivreova věta, Ptolemaiova věta, aritmetická posloupnost, teorie racionálních a iracionálních čísel, apod.). Řešení takových úloh je prostředkem k prohloubení a rozšíření znalostí studentů středních a vysokých škol o goniometrických funkcích a přispívá k získání jejich všeobecného matematického přehledu.
Anotace anglicky
The article was created as the result of the research oriented at the innovation of the content and forms of teaching Mathematics at universities. The article contains a set of problems solved with the help of goniometric functions. These problems are not typical for school mathematics and while their solving it is necessary to use the connections with other branches of mathematics (solving binomial and reciprocal equations, Moivre´s theorem, Ptolemy´s theorem, arithmetic sequence, the theory of rational and irrational numbers, etc.). Solving these problems is the measure for deepening and widening of the secondary school and university students´ knowledge about trigonometric functions and contributes to their general mathematic overview.
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 00:43