MICHALIČKA, Václav. Pilnikářství. Příběh řemesla, které na Vysočině přetrvalo do poloviny 20. století (File-making. A story of a handicraft that survived until the mid-20th century in the Vysočina Region). 1st ed. Brno: Masarykova univerzita. 151 pp. Etnologické studie 23. ISBN 978-80-210-9396-6. 2019.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Pilnikářství. Příběh řemesla, které na Vysočině přetrvalo do poloviny 20. století
Name in Czech Pilnikářství. Příběh řemesla, které na Vysočině přetrvalo do poloviny 20. století
Name (in English) File-making. A story of a handicraft that survived until the mid-20th century in the Vysočina Region
Authors MICHALIČKA, Václav.
Edition 1. vyd. Brno, 151 pp. Etnologické studie 23, 2019.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 50404 Antropology, ethnology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-9396-6
Keywords (in Czech) pilnikářství; řemeslo; Vysočina; historie;
Keywords in English File-making; craft; Vysočina region; history;
Tags Munipress
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 14/7/2020 12:31.
Abstract
Publikace Pilnikářství. Příběh řemesla, které na Vysočině přetrvalo do poloviny 20. století zpřístupňuje výsledky několikaletého historicko-etnologického výzkumu prováděného Václavem Michaličkou. Autor se zaměřil nejen na historické okolnosti uplatnění této rukodělné výroby v českém prostředí, ale také na přiblížení širších kulturních a sociálních souvislostí spojených s tradiční rukodělnou výrobou pilníků a rašplí. Mnohaletý výzkum mu umožnil přiblížit, nakolik tato specifická výroba ovlivnila život lokálního společenství i jednotlivých rodin pilnikářů. Publikace je svou koncepcí určena pro odbornou i laickou veřejnost (také s ohledem na význam pilnikářství pro lokální a regionální identitu důležitých výrobních středisek). Kniha oslovuje také zájemce o tradiční rukodělná odvětví a badatele v oblasti sociálních a hospodářských dějin.
Abstract (in English)
File-making is a historical handicraft that focussed on handcrafted files and rasps. In a specific way, file manufacturing influenced the life in the today´s village of Křižánky at that time, as it provided a wide social stratum with an opportunity of earning their living, and it became a significant economic and social phenomenon. The conducted research and the subsequent analysis showed that the roots of the prosperity of local specialized productions must be searched in a wider context. This is the reason why this publication introduces the handicraft of file-making from several viewpoints, and in the complexity made possible by the research into historical sources and the interviews with last surviving witnesses.
Links
11-11469/2018-LK/ORNK, interní kód MUName: Vydání publikace Pilnikářství (Acronym: Pilnikářství)
Investor: Ministry of Culture of the CR
PrintDisplayed: 16/4/2024 18:59