KOPEČNÝ, Petr and Barbora CHLEBORADOVÁ. Komunikační a simulační techniky logopedické. Metodické texty k projektu MUNI 4.0. Pedagogická fakulta, studijní program Logopedie (Bc.) (Communication and Simulation Techniques in Speech Therapy. Methodical texts for the MUNI 4.0 project). 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita. 40 pp. ISBN 978-80-210-9599-1. 2019.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Komunikační a simulační techniky logopedické. Metodické texty k projektu MUNI 4.0. Pedagogická fakulta, studijní program Logopedie (Bc.)
Name in Czech Komunikační a simulační techniky logopedické. Metodické texty k projektu MUNI 4.0. Pedagogická fakulta, studijní program Logopedie (Bc.)
Name (in English) Communication and Simulation Techniques in Speech Therapy. Methodical texts for the MUNI 4.0 project
Authors KOPEČNÝ, Petr and Barbora CHLEBORADOVÁ.
Edition 1., elektronické vyd. Brno, 40 pp. 2019.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Survey and educational texts
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW Čítárna Munispace
ISBN 978-80-210-9599-1
Keywords (in Czech) komunikace; komunikační schopnost; logopedie; fonetika; dyslalie
Keywords in English Communication; Communication Ability; Speech Therapy; Phonetics; Articulation Disorder
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 17/7/2020 13:39.
Abstract
Text se zaměřuje na základní vymezení komunikačního procesu a současného náhledu na narušenou komunikační schopnost. Studijní opora představuje intervenční přístupy k rozvoji foneticko-fonologické jazykové roviny, soustředí se tak na strategie k podpoře vývoje artikulační schopnosti a sluchového vnímání v období před zahájením povinné školní docházky a vybranými pomůckami k intervenci při obtížích ve foneticko-fonologické rovině jazyka. Studijní opora nabízí rovněž pohled na přístupy k žákyním a žákům v souvislosti s jejich zapojením do kolektivu třídy nebo skupiny, a to především ve vztahu k narušení v oblasti komunikace na základě psychogenních faktorů, ale také v důsledku závažných forem zdravotního postižení.
Abstract (in English)
The text focuses on the basic definition of the communication process and the current view of the impaired communication ability. The text presents intervention approaches to the development of the phonetic-phonological language level, focuses on strategies to support the development of articulatory ability and hearing perception in the pre-compulsory education period and selected aids for intervention in the phonetic-phonological language difficulties. Learning support also offers an insight into approaches to pupils in relation to their involvement in a class or group collective, particularly in relation to disruption in communication based on psychogenic factors, but also as a result of serious forms of disability.
PrintDisplayed: 19/4/2024 22:22