JABANDŽIEV, Petr, Martin JOUZA, Jakub PECL, Milan URÍK, Jan PAPEŽ, Tereza PINKASOVÁ, Kateřina SLABÁ, Jan TRNA, Jitka KYCLOVÁ, Jitka VACULOVÁ a Lumír KUNOVSKÝ. Herpetic esophagitis in a 7-year-old immunocompetent patient. Gastroenterologie a Hepatologie. Praha: Ambit Media a.s., 2020, roč. 74, č. 3, s. 233-237. ISSN 1804-7874. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.14735/amgh2020233.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Herpetic esophagitis in a 7-year-old immunocompetent patient
Název česky Herpetická ezofagitida u imunokompetentního sedmiletého pacienta
Autoři JABANDŽIEV, Petr (203 Česká republika, domácí), Martin JOUZA (203 Česká republika, domácí), Jakub PECL (203 Česká republika, domácí), Milan URÍK (703 Slovensko, domácí), Jan PAPEŽ (203 Česká republika, domácí), Tereza PINKASOVÁ (203 Česká republika, domácí), Kateřina SLABÁ (203 Česká republika, domácí), Jan TRNA (203 Česká republika, domácí), Jitka KYCLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jitka VACULOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Lumír KUNOVSKÝ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Gastroenterologie a Hepatologie, Praha, Ambit Media a.s. 2020, 1804-7874.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00116037
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.14735/amgh2020233
Klíčová slova česky herpetická ezofagitida; děti; acyklovir; endoskopie
Klíčová slova anglicky herpetic esophagitis; children; acyklovir; endoscopy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 28. 4. 2021 12:53.
Anotace
Herpetic esophagitis is a disease dia­gnosed especially in immunocompromised patients. Although the disease is rare in immunocompetent individuals, the dia­gnosis should be considered in the presence of its acute triad of clinical symptoms – odynophagia, chest pain, and fever of unknown origin. Herpes simplex virus type 1 (HSV1) is the most common causative agent. In the majority of cases, the disease develops by re-activation of latent HSV1 infection or, rather rarely, by primo-infection. The basis of dia­gnosis is endoscopic examination of the esophagus with bio­psy and direct detection of the virus in the bio­ptic sample. In immunocompromised patients, treatment with acyclovir, which is the first-line virostatic in this indication, is always indicated. In immunocompetent patients, this is a self-limiting disease, where in most cases merely symptomatic treatment is sufficient. This case report describes an immunocompetent patient with a suddenly occurring typical triad of symptoms caused by herpetic esophagitis. The dia­gnosis was confirmed by the presence of viral DNA as determined by polymerase chain reaction from a sample taken during endoscopic examination. Due to the more severe course of the disease, the patient was treated with acyclovir and the general condition and local endoscopic findings then quickly improved.
Anotace česky
Herpetická ezofagitida je onemocnění dia­gnostikované zejména u imunokompromitovaných pacientů. U imunokompetentních jedinců se jedná o vzácné onemocnění, na které je ale třeba pomýšlet při akutně vzniklé triádě potíží – odynofagie, bolesti na hrudi a horečka nejasného původu. Nejčastějším původcem je herpes simplex virus typu 1 (HSV1). Ve většině případů vzniká onemocnění reaktivací latentní infekce HSV1, vzácněji při primoinfekci. Základem dia­gnostiky je endoskopické vyšetření jícnu s provedením bio­psie a přímým průkazem přítomnosti viru v bio­ptickém vzorku. U imunokompromitovaných pacientů je vždy indikována léčba acyklovirem, který je v této indikaci virostatikem první volby. U imunokompetentních pacientů se jedná o tzv. self-limiting onemocnění, kdy v naprosté většině případů postačuje symptomatická léčba. Kazuistika popisuje imunokompetentního pacienta s náhle vzniklou typickou triádou potíží způsobených herpetickou ezofagitidou. Dia­gnóza byla potvrzena průkazem přítomnosti virové DNA metodou PCR ze vzorku odebraného při endoskopickém vyšetření. Vzhledem k těžšímu průběhu onemocnění byl pacient přeléčen acyklovirem a došlo k rychlé úpravě celkového stavu i lokálního endoskopického nálezu. Herpetická ezofagitida je onemocnění dia­gnostikované zejména u imunokompromitovaných pacientů. U imunokompetentních jedinců se jedná o vzácné onemocnění, na které je ale třeba pomýšlet při akutně vzniklé triádě potíží – odynofagie, bolesti na hrudi a horečka nejasného původu. Nejčastějším původcem je herpes simplex virus typu 1 (HSV1). Ve většině případů vzniká onemocnění reaktivací latentní infekce HSV1, vzácněji při primoinfekci. Základem dia­gnostiky je endoskopické vyšetření jícnu s provedením bio­psie a přímým průkazem přítomnosti viru v bio­ptickém vzorku. U imunokompromitovaných pacientů je vždy indikována léčba acyklovirem, který je v této indikaci virostatikem první volby. U imunokompetentních pacientů se jedná o tzv. self-limiting onemocnění, kdy v naprosté většině případů postačuje symptomatická léčba. Kazuistika popisuje imunokompetentního pacienta s náhle vzniklou typickou triádou potíží způsobených herpetickou ezofagitidou. Dia­gnóza byla potvrzena průkazem přítomnosti virové DNA metodou PCR ze vzorku odebraného při endoskopickém vyšetření. Vzhledem k těžšímu průběhu onemocnění byl pacient přeléčen acyklovirem a došlo k rychlé úpravě celkového stavu i lokálního endoskopického nálezu.
Návaznosti
NU20-03-00126, projekt VaVNázev: Hostitelský mikrobiom ve vztahu k rozvoji Barrettova jícnu a adenokarcinomu jícnu
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Hostitelský mikrobiom ve vztahu k rozvoji Barrettova jícnu a adenokarcinomu jícnu, Podprogram 1 - standardní
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 14:08