FOLETTI, Ivan, Adrien PALLADINO, Katarína KRAVČÍKOVÁ a Sabina ROSENBERGOVÁ. Migrating Art Historians on the Sacred Ways. 1. vyd. Brno; Rome: Masaryk University & Viella editrice. 467 s. Parva Convivia, sv. č. 2. ISBN 978-80-210-9221-1. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Migrating Art Historians on the Sacred Ways
Název česky Stěhovaví historici umění na posvátných cestách
Autoři FOLETTI, Ivan, Adrien PALLADINO, Katarína KRAVČÍKOVÁ a Sabina ROSENBERGOVÁ.
Vydání 1. vyd. Brno; Rome, 467 s. Parva Convivia, sv. č. 2, 2018.
Nakladatel Masaryk University & Viella editrice
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Editorství odborné knihy
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Itálie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-9221-1
Klíčová slova anglicky Migrating Art Historians; Medieval Pilgrimage; Embodied Experience; Pilgrimage Art; Medieval France; Iconic Presence; Spiritual Seeing; Art as Experience
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 20. 7. 2020 13:46.
Anotace
Is it possible to reconstruct the feeling of a medieval pilgrim walking towards the sacred? No, it is not. And yet, the experimental project Migrating Art Historians sought to delve into this impossibility. Journeying by foot over more than 1500km, twelve modern pilgrims – students and scholars from Masaryk University – reached some of the most impressive artistic monuments of medieval France.One year later, this book presents their intellectual, human, and art historical theoretical know-how, transformed by the experience of their bodies. In this context, exhausted and activated bodies became instruments asking new questions to medieval artworks and sources. Structured as a walk along pilgrimage routes, this book presents firstly the landscape, followed by liminal zones, before leading the reader inside medieval churches and ultimately towards the sacred. Original scientific art historical research combines with personal engagement. What emerges is the subject confronted with the experience of medieval art.
Anotace česky
Můžeme dnes pocítit, co cítil středověký poutník na cestě k posvátným místům? Zajisté nemůžeme, a přesto se experimentální projekt Stěhovavých historiků umění pokusil ponořit do hloubi této neřešitelné otázky. Dvanáct moderních poutníků – studentů a badatelů z Masarykovy univerzity – ušlo pěšky více než 1500 kilometrů a dorazilo k nejpůsobivějším uměleckým památkám středověké Francie. V knize, která vychází rok po jejich návratu, představují umělecko-historické, intelektuální i lidské poznatky, které formovala jejich bezprostřední tělesná zkušenost. V kontextu putování se totiž vyčerpané a aktivované tělo stává nástrojem k pokládání nových otázek o uměleckých dílech i historických pramenech. Kniha je koncipována jako chůze po poutnických cestách: představuje nejprve krajinu, následně čtenář vchází do liminálních prostor a je veden do nitra středověkého chrámu až k nejposvátnějšímu místu. Vědecký umělecko-historický výzkum se tak spojuje s osobním nasazením. Do popředí vstupuje subjekt, který stojí tváří v tvář středověkému umění.
Návaznosti
MUNI/E/1326/2017, interní kód MUNázev: Migrating Art Historians on the Sacred Way (Akronym: MAH)
Investor: Masarykova univerzita, Migrating Art Historians on the Sacred Way, Podpora zvýšení kvality vynikajících výsledků
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 14:29