RASTALL, Paul. Bottom-up Linguistics. Perspectives and Explorations with a Postscript on Language and Reality. 1., elektronické vyd. Brno: Masaryk University Press. 146 s. ISBN 978-80-210-9434-5. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bottom-up Linguistics. Perspectives and Explorations with a Postscript on Language and Reality
Název česky Lingvistika zdola nahoru. Možnosti a zkoumání s dodatkem o jazyku a skutečnosti
Autoři RASTALL, Paul.
Vydání 1., elektronické vyd. Brno, 146 s. 2019.
Nakladatel Masaryk University Press
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
ISBN 978-80-210-9434-5
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 28. 7. 2020 10:43.
Anotace
Bottom-up Linguistics offers an alternative to most mainstream views of language and linguistic analysis. The approach involves seeing linguistic units and relations in their multi-dimensional diversity, and as adaptations to communicational need and for the construction of verbal reality. Generalisations are built up from observations, and diversity within and between languages is respected. Both information and signal properties of speech are considered.
Anotace česky
Lingvistika zdola nahoru představuje alternativu k většině mainstreamových pohledů na jazyk a na lingvistickou analýzu. Tento přístup zkoumá jazykové jednotky a vztahy v jejich vícerozměrné diverzitě. Současně jazykové jednotky pojímá jako způsob, jakým mluvčí vyjadřují své komunikační potřeby, a jako způsob, jakým se tvoří verbální skutečnost. K zobecněním se dospívá z pozorování, přičemž se respektuje diverzita uvnitř jazyků a napříč jazyky. Přístup bere v potaz jak informační, tak signalizační vlastnosti řeči.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 09:11