POHANKA, M., Petr ZBOŘIL a J. PIKULA. D-Lactate Dehydrogenase (Cytochrome) from Saccharomyces cerevisiae Purification by Fast Protein Liquid Chromatography. Polish journal of chemistry. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe., roč. 83, č. 3, s. 415-420. ISSN 0137-5083. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název D-Lactate Dehydrogenase (Cytochrome) from Saccharomyces cerevisiae Purification by Fast Protein Liquid Chromatography
Autoři POHANKA, M., Petr ZBOŘIL (203 Česká republika, domácí) a J. PIKULA.
Vydání Polish journal of chemistry, Warszawa, Państwowe Wydawnictwo Naukowe. 2009, 0137-5083.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10400 1.4 Chemical sciences
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.523
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000264295400007
Klíčová slova anglicky baker's yeast; mitochondria; d-lactic acid; isolation
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 20. 8. 2020 12:24.
Anotace
D-Lactate dehydrogenase (cytochrome) was isolated from baker's yeasts (Saccharomyces cerevisiae) using fast protein liquid chromatography. Mitochondria from disrupted cells were separated and enzymes released by Triton X-100. Purification was performed by fast protein liquid chromatography on hydroxylapatite and in another separate experiment on AH-Sepharose with covalently bound 4-hydroxy-alpha cyanocinnamic acid (SHCA). Although purification on hydtoxylapatite provided approachable samples with activities for only D-lactic acid, chromatography on SHCA seemed to be better because a purified fraction of enzyme with the specific activity of 3.38 nkat/mg was obtained. Another problem considered was the usefulness of the combination of chromatography on hydroxylapatite and SHCA providing a fraction of D-lactic acid with specific activity of 5.71 nkat/mg and no cross reactivity for L-lactic acid.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 13:37