Informační systém MU
PUNOVÁ, Monika. Vztah osobnostních předpokladů k resilienci (odolnosti) pracovníka. In Sociální začleňování v kontextu sociální práce : Sborník textů z XVI. ročníku mezinárodní vědecké konference. Hradec Králové: Gaudeamus, 2019, s. 212-217. ISBN 978-80-7435-767-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vztah osobnostních předpokladů k resilienci (odolnosti) pracovníka
Název anglicky Relationship of personality dispositions to social worker´s resilience
Autoři PUNOVÁ, Monika.
Vydání Hradec Králové, Sociální začleňování v kontextu sociální práce : Sborník textů z XVI. ročníku mezinárodní vědecké konference, od s. 212-217, 6 s. 2019.
Nakladatel Gaudeamus
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-7435-767-1
Klíčová slova česky pracovníci sociální; odolnost; resilience
Klíčová slova anglicky social workers; personality; resilience
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 3. 9. 2020 14:17.
Anotace
V příspěvku jsou představeny dílčí výsledky empirického šetření zaměřeného na osobní přístupy sociálních pracovníků v České republice. Příspěvek se zaměřuje na jejich osobnostní předpoklady, které s těmito přístupy souvisí a jejich vztah k odolnosti. Nejprve jsou představena teoretická východiska, následuje popis metodologie a designu výzkumu. V závěrečné části jsou představeny hlavní výsledky kvalitativního šetření mezi 16 sociálními pracovníky, kteří pracují s různorodými klienty. Osobnostní předpoklady jsou reflektovány jako významné determinanty odolnosti pracovníka a jsou identifikovány z hlediska typologie tzv. velké pětky.
Anotace anglicky
The paper presents partial results of empirical research focused on the individual approaches of social workers in the Czech Republic. The paper focuses on their personality dispositions associated with these approaches and their relationship to resilience. First, the theoretical bases are presented, followed by a description of the methodology and design of the research. The final part presents the main results of a qualitative survey among 16 social workers who work with diverse clients. Personality dispositions are reflected as significant determinants of worker resilience and are identified in terms of the typology of the so-called Big Five.
Zobrazeno: 30. 4. 2024 10:30