Detailed Information on Publication Record
2020
Stanovení alloxanu v mouce pomocí kapilární elektroforézy ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií
HORSKÁ, Jana, Alena OBŠÍVAČOVÁ, Kateřina VÍTKOVÁ, Jana JURČÍKOVÁ, Václav PROCHÁZKA et. al.Basic information
Original name
Stanovení alloxanu v mouce pomocí kapilární elektroforézy ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií
Name in Czech
Stanovení alloxanu v mouce pomocí kapilární elektroforézy ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií
Name (in English)
Determinal of Alloxan in Flour by Capillary Electrophoresis with Tandem Mass Spectrometry
Authors
HORSKÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Alena OBŠÍVAČOVÁ (203 Czech Republic), Kateřina VÍTKOVÁ (203 Czech Republic), Jana JURČÍKOVÁ (203 Czech Republic), Václav PROCHÁZKA (203 Czech Republic) and Jan PETR (203 Czech Republic)
Edition
Chemické Listy, Praha, 2020, 0009-2770
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
10406 Analytical chemistry
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
Impact factor
Impact factor: 0.381
RIV identification code
RIV/00216224:14410/20:00116431
Organization unit
Faculty of Education
UT WoS
000549181700006
Keywords (in Czech)
alloxan; diabetes; hmotnostní spektrometrie; kapilární elektroforéza
Keywords in English
alloxan; diabetes; mass spectrometry; capillary electrophoresis
Tags
Reviewed
Změněno: 12/5/2021 18:03, Dana Nesnídalová
V originále
Vyvinuli jsme rychlou a účinnou metodu pro stanovení alloxanu ve vzorcích mouky kapilární elektroforézou s tandemovou hmotnostní spektrometrií bez kroku derivatizace. Hmotnostní spektra alloxanu byla podrobně studována a poskytovala charakteristické signály při m/z 159, 141 a 115. Separace trvala 8 minut za optimálních podmínek s použitím 50 mM octanu amonného o pH 9,5 jako základního elektrolytu a kyseliny močové jako vnitřního standardu. Bylo analyzováno pět vzorků mouky včetně bělené mouky z USA a v žádném z těchto vzorků nebyl zjištěn alloxan.
In English
We have developed a fast and efficient method for the determination of alloxan in flour samples by capillary electrophoresis with tandem mass spectrometry without derivatization step. Mass spectra of alloxan were studied in detail providing characteristic signals at m/z 159, 141 and 115. The separation lasted 8 min under the optimum conditions using 50 mM ammonium acetate pH 9.5 as the background electrolyte and uric acid as the internal standard. Five flour samples including bleached flour from the USA were analyzed and alloxan was not detected in any of these samples.