J 2020

Stanovení alloxanu v mouce pomocí kapilární elektroforézy ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií

HORSKÁ, Jana, Alena OBŠÍVAČOVÁ, Kateřina VÍTKOVÁ, Jana JURČÍKOVÁ, Václav PROCHÁZKA et. al.

Basic information

Original name

Stanovení alloxanu v mouce pomocí kapilární elektroforézy ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií

Name in Czech

Stanovení alloxanu v mouce pomocí kapilární elektroforézy ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií

Name (in English)

Determinal of Alloxan in Flour by Capillary Electrophoresis with Tandem Mass Spectrometry

Authors

HORSKÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Alena OBŠÍVAČOVÁ (203 Czech Republic), Kateřina VÍTKOVÁ (203 Czech Republic), Jana JURČÍKOVÁ (203 Czech Republic), Václav PROCHÁZKA (203 Czech Republic) and Jan PETR (203 Czech Republic)

Edition

Chemické Listy, Praha, 2020, 0009-2770

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

10406 Analytical chemistry

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

Impact factor

Impact factor: 0.381

RIV identification code

RIV/00216224:14410/20:00116431

Organization unit

Faculty of Education

UT WoS

000549181700006

Keywords (in Czech)

alloxan; diabetes; hmotnostní spektrometrie; kapilární elektroforéza

Keywords in English

alloxan; diabetes; mass spectrometry; capillary electrophoresis

Tags

Reviewed
Změněno: 12/5/2021 18:03, Dana Nesnídalová

Abstract

V originále

Vyvinuli jsme rychlou a účinnou metodu pro stanovení alloxanu ve vzorcích mouky kapilární elektroforézou s tandemovou hmotnostní spektrometrií bez kroku derivatizace. Hmotnostní spektra alloxanu byla podrobně studována a poskytovala charakteristické signály při m/z 159, 141 a 115. Separace trvala 8 minut za optimálních podmínek s použitím 50 mM octanu amonného o pH 9,5 jako základního elektrolytu a kyseliny močové jako vnitřního standardu. Bylo analyzováno pět vzorků mouky včetně bělené mouky z USA a v žádném z těchto vzorků nebyl zjištěn alloxan.