VRZAL, Miroslav. Metal made in Česko(a)Slovensko : IV. česká odborná konference o metalu, (online), 23. 9. 2020. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metal made in Česko(a)Slovensko : IV. česká odborná konference o metalu, (online), 23. 9. 2020
Název anglicky Metal Made in Czechia(and)Slovakia : IV. Czech Academic Conference about Metal, (online), 23. 9. 2020
Autoři VRZAL, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání konference
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00116494
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky metal; česká konference o metalu; česká metalová studia
Klíčová slova anglicky metal; Czech conference about metal; Czech metal studies
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Ivona Vrzalová, učo 361753. Změněno: 20. 2. 2022 21:45.
Anotace
Metal se etabloval v Československu už v době komunistického režimu a přes různá období rozmachu i útlumu dnes tvoří jednu z nejvýznamnějších hudebních subkultur v Česku i na Slovensku. Konference si klade za cíl diskutovat minulou i současnou českou a slovenskou metalovou scénu. Příspěvky na konferenci se mohou věnovat například těmto tématům: vývoj české a slovenské metalové scény, čelní představitelé, infrastruktury, zaměření, problémy, vztah metalu k „mainstreamu“, společenská percepce metalu, český/slovenský metal a radikalismus či extremismus. Zvlášť vítány jsou příspěvky ohledně vztahu metalu k náboženství a náboženství/spirituality v metalu (například satanismu či pohanství) v českém a slovenském prostředí. Přijaty však mohou být i obecnější příspěvky, které řeší například pojetí metalu jako náboženství či různé teoreticko-metodologické otázky metal studies. Konference je pojata jako multioborová. Přihlásit se tedy mohou účastníci napříč vědními obory (muzikologie, sociologie, antropologie aj.) s různými teoretickými a metodologickými přístupy ke studiu metalu.
Anotace anglicky
Metal has been established in Czechoslovakia already during the communist regime and despite various periods of expansion and decline, today it is one of the most important musical subcultures in Czechia and Slovakia. The conference aims to discuss past and present Czech and Slovak metal scenes. Papers at the conference may address the following topics: development of the Czech and the Slovak metal scenes, leaders, infrastructure, focus, issues, the relationship of metal to the "mainstream", social perception of metal, Czech / Slovak metal and radicalism and extremism. Contributions regarding the relationship of metal to religion and religion / spirituality in metal (for example, Satanism or Paganism) in the Czech and Slovak environment are especially welcome. However, more general contributions may be accepted, which address, for example, the concept of metal as a religion or various theoretical and methodological issues of metal studies. The conference is conceived as multidisciplinary. Thus, participants across disciplines (musicology, sociology, anthropology, etc.) with various theoretical and methodological approaches to the study of metal can apply.
Návaznosti
MUNI/A/0858/2019, interní kód MUNázev: Výzkumné trendy v současné religionistice (Akronym: VYTRESOUR)
Investor: Masarykova univerzita, Výzkumné trendy v současné religionistice, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 9. 2024 03:10