RUDOLF, Pavel, František POCHYLÝ, Pavel SŤAHEL, Jozef RÁHEĽ, Jan ČECH a Blahoslav MARŠÁLEK. Zařízení pro čištění kapalin a způsob čištění kapalin s využitím tohoto zařízení. Patent. Číslo: 308532. Název vlastníka: Vysoké učení technické v Brně; Masarykova univerzita, Brno; Botanický ústav AV ČR. Datum přijetí: 16. 9. 2020. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zařízení pro čištění kapalin a způsob čištění kapalin s využitím tohoto zařízení
Název anglicky Apparatus for purifying liquids and a method for purifying liquids using this apparatus
Autoři RUDOLF, Pavel (203 Česká republika), František POCHYLÝ (203 Česká republika), Pavel SŤAHEL (203 Česká republika, garant, domácí), Jozef RÁHEĽ (703 Slovensko, domácí), Jan ČECH (203 Česká republika, domácí) a Blahoslav MARŠÁLEK (203 Česká republika).
Vydání Číslo: 308532, Název vlastníka: Vysoké učení technické v Brně; Masarykova univerzita, Brno; Botanický ústav AV ČR, 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Patent
Obor 10305 Fluids and plasma physics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Naskenovaný dokument
Kód RIV RIV/00216224:14310/20:00116762
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky water treatment; plasma; hydrodynamic cavitation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Jozef Ráheľ, PhD., učo 169224. Změněno: 5. 11. 2020 21:20.
Anotace
Způsob čištění kapalin pomocí generování elektricky buzeného výboje nízkoteplotního plazmatu v kapalném prostředí u zařízení, v nichž je při proudění kapaliny pomocí zužujícího prvku možno dosáhnout vzniku kavitace nebo superkavitace, kde podstatou vynálezu je, že nízkoteplotní plazma je generováno do místa vzniku kavitace či superkavitace nebo do těsné blízkosti jejího vzniku proti proudu kapaliny, a to ve směru jejího proudění, pomocí buzené elektrody situované souhlasně se směrem proudění kapaliny, přičemž velikost frekvence vysokonapěťového výboje se pohybuje v rozmezí hodnot 0 až 20 MHz. Podstatou vynálezu je rovněž zařízení k provádění tohoto způsobu.
Anotace anglicky
A method of purifying liquids by generating an electrically excited discharge of a low temperature plasma in a liquid medium in devices in which cavitation or supercavitation can be achieved by flowing the liquid by means of a constricting element, wherein the low temperature plasma is generated to in close proximity to its formation upstream of the liquid, in the direction of its flow, by means of an excited electrode situated in accordance with the direction of the liquid flow, the magnitude of the frequency of the high-voltage discharge being in the range of 0 to 20 MHz. The invention also relates to a device for carrying out this method.
Návaznosti
LO1411, projekt VaVNázev: Rozvoj centra pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy (Akronym: CEPLANT plus)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Rozvoj centra pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 14:47