BOČKOVÁ, Helena. Srbové v Česku – "skrytá" menšina. Pohledy do soukromého života (se zřetelem k Brnu). Folia ethnographica : Supplementa ad Acta Musei Moraviae, Scientiae sociales. Brno: Moravské zemské muzeum, 2020, roč. 54, č. 2, s. 105-138. ISSN 0862-1209.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Srbové v Česku – "skrytá" menšina. Pohledy do soukromého života (se zřetelem k Brnu)
Název anglicky Serbs in the Czech Republic - a "hidden" minority. Views into private life (with regard to Brno)
Autoři BOČKOVÁ, Helena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Folia ethnographica : Supplementa ad Acta Musei Moraviae, Scientiae sociales, Brno, Moravské zemské muzeum, 2020, 0862-1209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50404 Antropology, ethnology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00116931
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky menšina; Srbové; Česká republika; oral history; každodenní život
Klíčová slova anglicky minority; Serbians; Czech Republic; oral history; everyday life
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 12. 5. 2021 14:08.
Anotace
Současná srbská menšina v Česku je dosud na okraji odborného zájmu a sama se až na výjimky veřejně neprezentuje. České majoritní společnosti zůstává skrytá. Pramenným východiskem příspěvku je empirický materiál shromážděný v letech 2008–2019 terénní výzkumem metodou polostrukturovaných rozhovorů. Celkem 61 rozhovorů se srbskými respondenty se týkalo široké škály témat žité každodennosti, ve kterých se uplatňuje situační etnicita: osobního a rodinného života, příbuzenských kontaktů, mezigeneračního předávání a udržování etnokulturních tradic, akulturace, vzájemných setkávání a sdružování českých Srbů, vztahu a postojů k dalším Jihoslovanům v Česku a k české majoritě, jazykové situace i religiózní a etnické sebeidentifikace. Příspěvek analyzuje a prezentuje shromážděná data o současné srbské minoritě v Česku a zvlášť v Brně v kategoriích soukromý život jednotlivce, v rodině a ve veřejném prostoru. Zvláštní pozornost věnuje procesuálnosti etnických aspektů každodennosti. Zaměření výzkumu na české Balkánce všech národností umožňuje naznačit možnosti komparace s dalšími balkánskými minoritami v Česku a vymezení společných a specifických znaků.
Anotace anglicky
Today Serbian minority in Czechia stays at the edge of professional interest and presents itself – with only minor exceptions – not in the public. It stays hidden for the Czech majority. The source of the present article is empirical material collected in 2008–2019. Field research was carried out through the method of semistructured interviews. In total 61 interviews with Serbian respondents concerned a wide range of topics of everyday life, in which their ethnicity plays a role: personal and family life, contacts with relatives, intergenerational transmission and preservation of ethno-cultural traditions, acculturation, meetings and associations of Czech Serbians, their relation and attitude to other southern Slavs in Czechia and to the Czech majority, linguistic situation and religious and ethnic self-identification. The paper analyses and presents collected data on the current Serbian minority in Czechia and especially in Brno in following categories: private life of individual persons in the family and in the public space. Focusing on Czech Balkanians of all nations enables a comparison with other Balkan minorities in Czechia and the determination of both common and specific features.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:44