GALČANOVÁ BATISTA, Lucie. Covid-19 a nové perspektivy v environmentální gerontologii a výzkumu stárnutí. Online. In Interdiciplinární konference Sociálne siete v starnúcej spoločnosti. 26. 11. 2020, Bratislava (online). 2020, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Covid-19 a nové perspektivy v environmentální gerontologii a výzkumu stárnutí
Název anglicky Covid-19 and new perspectives in environmental gerontology and ageing research
Autoři GALČANOVÁ BATISTA, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Interdiciplinární konference Sociálne siete v starnúcej spoločnosti. 26. 11. 2020, Bratislava (online), 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/20:00114520
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky stárnutí; prostředí; ageismus; pandemie; Covid-19
Klíčová slova anglicky ageing; environment; pandemic of ageism; pandemic ageism; Covid-19
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 13. 4. 2021 15:18.
Anotace
Badatelé a badatelky píšící z perspektivy environmentální sociologie se již dlouho zaměřují a přitahují naši pozornost ke komplexním vztahům mezi (stárnoucím) člověkem a prostředím, propojujíc kvalitu života člověka s kontextem, v němž se odehrává. Klimatická gerontologie zdůraznila význam výzkumu environmentální krize a dopadů změny klimatu na starší lidi a též naopak – upozorňuje na dopady fenoménu stárnutí obyvatelstva na tyto procesy. Rovněž již dříve upozornila na potenciální virové infekce jako na jedny z nejvýznamnějších environmentálních hrozeb dlouho před současnou krizí. Pandemická situace a rozličné vládní reakce na ni přinesly některé z aspektů těchto spletitých vztahů do popředí politického rozhodování a ještě více je tak vystavily sociologickému pohledu. Chci využít příležitosti této prezentace k reflexi environmentálních aspektů současné situace a prozkoumat, jak různé mitigační postupy a jejich dopady ještě více poodkryly povahu komplexního vztahu stárnutí a prostředí. Podívám se specificky na různé formy toho, co můžeme nazývat “pandemickým ageismem”. Ten zahrnuje, například, významy a povahu domova, roli veřejného prostoru, mezigenerační vztahy a zodpovědnost ři osobní autonomii a to, jak jsou reflektovány v současném pandemickém výzkumu stárnutí.
Anotace anglicky
Scholars writing from the perspective of environmental sociology have long been focusing on and bringing our attention to the complexities of (ageing) person-environment relations, linking the quality of a person´s life and the nature of the context of her life carefully. Climatic gerontology has accentuated the importance of the research on the environmental crisis and climate change impacts on older people and vice versa – the effects of population ageing on those processes. It also highlighted potential viral infection as one of the most significant environmental threats long before the current crisis. The pandemic situation and various governmental responses to it have brought some of these complexities to the fore of political management, making them even more visible to the sociological eye. I want to take the opportunity in this presentation/short essay to reflect on the environmental aspects of the current situation, and explore how various preventive and mitigation measures have made the nature of ageing in the environment more exposed. I will look specifically at the various forms of what can be called “pandemic ageism” concerning, for example, the meanings and nature of home, the role of public spaces, intergenerational relations and responsibility or personal autonomy as they are reflected in up-to-date pandemic ageing research.
Návaznosti
GA20-12567S, projekt VaVNázev: Stárnutí a senioři v čase klimatické změny (Akronym: Grey and Green)
Investor: Grantová agentura ČR, Stárnutí a senioři v čase klimatické změny
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 23:18