C 2020

Nutrice kriticky nemocného

STAŠEK, Jan

Basic information

Original name

Nutrice kriticky nemocného

Name (in English)

Nutrition of the critically ill

Authors

STAŠEK, Jan (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Praha, Intenzivní medicína v praxi, p. 272-285, 14 pp. Medica, 2020

Publisher

Maxdorf

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

30223 Anaesthesiology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

References:

RIV identification code

RIV/00216224:14110/20:00117164

Organization unit

Faculty of Medicine

ISBN

978-80-7345-675-7

Keywords (in Czech)

intenzivní medicína; nutrice

Keywords in English

intensive care medicine; nutrition

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 14/1/2021 14:51, Mgr. Tereza Miškechová

Abstract

V originále

Jakékoliv kritické onemocnění vede u pacientu k převaze katabolických dějů a k rychlému úbytku zejména svalové hmoty. To je klíčovým faktorem rozvoje slabosti kriticky nemocných, která vede k mnohým závažným komplikacím. Cílem nutrice je vytvořit podmínky pro anabolické a reparační děje, a tím zmírnit důsledky katabolických procesu.

In English

Any critical illness leads to a predominance of catabolic processes in the patient and to a rapid loss of muscle mass in particular. This is a key factor in the development of critically ill weakness, which leads to many serious complications. The aim of nutrition is to create conditions for anabolic and reparative processes, and thus mitigate the consequences of catabolic processes.