Detailed Information on Publication Record
2020
Nutrice kriticky nemocného
STAŠEK, JanBasic information
Original name
Nutrice kriticky nemocného
Name (in English)
Nutrition of the critically ill
Authors
STAŠEK, Jan (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
Praha, Intenzivní medicína v praxi, p. 272-285, 14 pp. Medica, 2020
Publisher
Maxdorf
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Field of Study
30223 Anaesthesiology
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
References:
RIV identification code
RIV/00216224:14110/20:00117164
Organization unit
Faculty of Medicine
ISBN
978-80-7345-675-7
Keywords (in Czech)
intenzivní medicína; nutrice
Keywords in English
intensive care medicine; nutrition
Tags
Tags
Reviewed
Změněno: 14/1/2021 14:51, Mgr. Tereza Miškechová
V originále
Jakékoliv kritické onemocnění vede u pacientu k převaze katabolických dějů a k rychlému úbytku zejména svalové hmoty. To je klíčovým faktorem rozvoje slabosti kriticky nemocných, která vede k mnohým závažným komplikacím. Cílem nutrice je vytvořit podmínky pro anabolické a reparační děje, a tím zmírnit důsledky katabolických procesu.
In English
Any critical illness leads to a predominance of catabolic processes in the patient and to a rapid loss of muscle mass in particular. This is a key factor in the development of critically ill weakness, which leads to many serious complications. The aim of nutrition is to create conditions for anabolic and reparative processes, and thus mitigate the consequences of catabolic processes.