STAŠEK, Jan. Nutrice kriticky nemocného (Nutrition of the critically ill). In Jan Maláska; Milan Kratochvíl; Jan Stašek; Václav Zvoníček. Intenzivní medicína v praxi. Praha: Maxdorf, 2020, p. 272-285. Medica. ISBN 978-80-7345-675-7.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Nutrice kriticky nemocného
Name (in English) Nutrition of the critically ill
Authors STAŠEK, Jan (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Praha, Intenzivní medicína v praxi, p. 272-285, 14 pp. Medica, 2020.
Publisher Maxdorf
Other information
Original language Czech
Type of outcome Chapter(s) of a specialized book
Field of Study 30223 Anaesthesiology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14110/20:00117164
Organization unit Faculty of Medicine
ISBN 978-80-7345-675-7
Keywords (in Czech) intenzivní medicína; nutrice
Keywords in English intensive care medicine; nutrition
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Changed: 14/1/2021 14:51.
Abstract
Jakékoliv kritické onemocnění vede u pacientu k převaze katabolických dějů a k rychlému úbytku zejména svalové hmoty. To je klíčovým faktorem rozvoje slabosti kriticky nemocných, která vede k mnohým závažným komplikacím. Cílem nutrice je vytvořit podmínky pro anabolické a reparační děje, a tím zmírnit důsledky katabolických procesu.
Abstract (in English)
Any critical illness leads to a predominance of catabolic processes in the patient and to a rapid loss of muscle mass in particular. This is a key factor in the development of critically ill weakness, which leads to many serious complications. The aim of nutrition is to create conditions for anabolic and reparative processes, and thus mitigate the consequences of catabolic processes.
PrintDisplayed: 7/9/2024 13:53