OSOLSOBĚ, Petr. Pravý a nepravý patriotismus v pohledu Danta Alighieriho a Williama Shakespeara. In Symposium: Otázky z morální teologie. Vyšší Brod 27.-31. srpna 2020. Konference prezenční formou. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pravý a nepravý patriotismus v pohledu Danta Alighieriho a Williama Shakespeara
Název anglicky The Right and the Wrong Patriotism in Dante and Shakespeare
Autoři OSOLSOBĚ, Petr.
Vydání Symposium: Otázky z morální teologie. Vyšší Brod 27.-31. srpna 2020. Konference prezenční formou. 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky morální filozofie; teorie svobodné vůle; obecné dějiny, dějiny literatury; Dante Alighieri (1265-1321); William Shakespeare (1564-1616)
Klíčová slova anglicky Moral Philosophy; Liberum Arbitrium and Gratia Divina; Religion; Literary History; Dante Alighieri (1265-1321); William Shakespeare (1564-1616)
Změnil Změnil: prof. PhDr. Petr Osolsobě, Ph.D., učo 2218. Změněno: 19. 4. 2021 11:16.
Anotace
Dante jako politik, exulant a básník je paradoxně zároveň lokálním florentským patriotem i světoobčanem: "ti, jejichž vlastí je svět". Miluje Itálii, a přece si pro ni přeje, aby byla spravována císařstvím cizích dynastií Štaufů či Lucemburků, spíše než zmítána vnitřními nepokoji. Jaké je pravé místo lásky k vlasti v životě křesťana? Dvojí vlast. - Moderní Anglický patriotismus se zrodil z vítězství nad španělskou Armadou (1588) a žárlivě střežil ostrovní samostatnost. Katolický patriotismus však chápal Anglii jakou součást univerzální Církve od časů Řehoře Velikého, "věno Panny Marie" (Mary's Dowry) a součást evropské politiky. Dodnes horká témata očima evropských klasiků. Srovnání.
Anotace anglicky
Dante Alighieri was also a philosopher, a politician, an Italian nationalist, a Florentine patriot, and an exiled; but, as T.S. Eliot has noted, at the same time a universal one and a cosmopolitan. What is the right place of love for one's nation in the Christian world-view? In Shakespeare we find "two kinds of patriotism" (as John Finnis stated); the old-medieval one, similar to that of Dante, looking for the ecclesiastical and imperial unity, - and the modern, Elizabethan and English nationalism leading to the unity of the established Church and the Monarchy and to a "splendid isolation".
Návaznosti
MUNI/A/1218/2019, interní kód MUNázev: Estetické a etické normy a hodnoty v sociální interakci (Akronym: EENHSI)
Investor: Masarykova univerzita, Estetické a etické normy a hodnoty v sociální interakci, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 22:47