DVOŘÁKOVÁ, Michaela and Tomáš ČEJKA. Lanýži jako příležitost pro české zemědělství – nutnost adaptace právní úpravy na klimatickou změnu (Truffles as an opportunity for Czech agriculture - the need to adapt legislation to climate change). Online. In Jakub Hanák. Zemědělské právo v době klimatické krize : Sborník příspěvků z konference. 1st ed. Brno: Masarykova univerzita, 2020, p. 44-65. ISBN 978-80-210-9748-3.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Lanýži jako příležitost pro české zemědělství – nutnost adaptace právní úpravy na klimatickou změnu
Name (in English) Truffles as an opportunity for Czech agriculture - the need to adapt legislation to climate change
Authors DVOŘÁKOVÁ, Michaela and Tomáš ČEJKA.
Edition 1. vyd. Brno, Zemědělské právo v době klimatické krize : Sborník příspěvků z konference, p. 44-65, 22 pp. 2020.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 50501 Law
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form electronic version available online
WWW Open access sborníku
Organization unit Faculty of Law
ISBN 978-80-210-9748-3
Keywords (in Czech) Lanýži; lanýž letní; lanýž černovýtrusý; klimatická změna; adaptační strategie; zákon o ochraně přírody a krajiny
Keywords in English Truffles; Burgundy Truffle; Périgord Truffle; Climate Change; Adaptation Strategy; Act on the Nature and Landscape Protection
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Changed: 22/5/2024 11:53.
Abstract
Sektor zemědělství se již dnes musí připravovat a adaptovat na dopady klimatické změny, například prostřednictvím pěstování alternativních plodin. Je velmi realistické, že budoucí klimatické podmínky na našem území umožní pěstování lanýžů, z čehož by Česká republika mohla významně ekonomicky i environmentálně benefitovat. Lanýž letní je zde nicméně na seznamu kriticky ohrožených druhů, a to i přesto, že neexistují přesné údaje o jeho aktuálním rozšíření. Tento článek analyzuje platnou právní úpravu, která potenciální kultivaci tohoto druhu výrazně komplikuje a zároveň přináší velkou míru nejistoty ohledně rozsahu jeho ochrany
Abstract (in English)
The agricultural sector must prepare for and adapt to the impacts of climate change, e.g. by cultivating alternative crops. Realistically, climate change will most likely facilitate the cultivation of Burgundy truffle in the Czech Republic, generating a wide range of ecological and economic benefits. However, with currently unknown distribution, the Burgundy truffle is listed among critically endangered species. This article examines both current Czech legislation and the limitations it generates to potential truffle cultivation and the enormous level of associated uncertainty regarding the scope of its protection.
PrintDisplayed: 23/7/2024 20:19