BARTOSZEWICZ, Monika Gabriela. Pevnost Evropa. 1. vyd. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury; Masarykova univerzita. 246 s. Politologická řada, svazek č. 79. ISBN 978-80-7325-512-1. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pevnost Evropa
Název anglicky Fortress Europe
Autoři BARTOSZEWICZ, Monika Gabriela.
Vydání 1. vyd. Brno, 246 s. Politologická řada, svazek č. 79, 2020.
Nakladatel Centrum pro studium demokracie a kultury; Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-7325-512-1
Klíčová slova anglicky Europe; European Union; terrorism; migration; populism
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Změněno: 12. 1. 2021 09:22.
Anotace
Jean Monnet kdysi prohlásil, že Evropa se bude utvářet prostřednictvím krizí a že bude vlastně součtem řešení těchto krizí. V Evropě je dnes tolik krizí, že to slovo již na nikoho žádný dojem neudělá. V kontextu soudobých krizí se sice o Evropě hodně diskutuje, většina analýz je však buď dosti úzce zaměřená na vybraný rozměr či typ fenoménu, nebo tak popisná, že byť dokáže říct, co se na kontinentu děje, není schopna popsat procesy, ke kterým dochází. Kniha Pevnost Evropa se ptá po příčinách, a co je důležitější, vysvětluje rozličné, vzájemně propojené prvky této mnohostranné evropské krize. Zaměřuje se na migraci, terorismus, krizi zastupitelské demokracie, atrofii EU, totalitarismus nových ideologií a radikalizaci ve společnosti.
Anotace anglicky
Jean Monnet once said that Europe will be forged in crises and will be the sum of the solutions adopted to solve them. There are so many current crises in Europe that the word has ceased to make an impression on anyone. There is a lot of discussion about Europe in the context of current crises, but most of the analyzes are either quite narrow and limited to the chosen dimension or type of phenomena, or it is so descriptive that despite being able to say what is happening on the continent, they are unable to explain the processes taking place. 'Festung Europa' raises questions about the causes and, more importantly, explains how the various elements of this multifaceted European crisis are mutually interrelated. Among the discussed problems there are migration, terrorism, the crisis of representative democracy, atrophy of the EU, totalitarianism of new ideologies and radicalization of societies.
Návaznosti
MUNI/A/1000/2019, interní kód MUNázev: Aktuální problémy politologického výzkumu VI.
Investor: Masarykova univerzita, Aktuální problémy politologického výzkumu VI., DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 10:06