BUBENÍČEK, Petr. Jiří Kolář a Miroslav Hák : Zneviditelnění média. In Kubíček, Tomáš; Papoušek, Vladimír; Skalický, David. Slovníky modernistů a paradigmata moderny. Praha: Akropolis. s. 285-295. ISBN 978-80-7470-294-5. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jiří Kolář a Miroslav Hák : Zneviditelnění média
Název anglicky Jiří Kolář a Miroslav Hák : Invisibility of the Medium
Autoři BUBENÍČEK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Slovníky modernistů a paradigmata moderny, od s. 285-295, 11 s. 2020.
Nakladatel Akropolis
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60204 General literature studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00117868
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7470-294-5
Klíčová slova česky literatura; fotografie; všední život; modernismus
Klíčová slova anglicky literature; photography; everyday life; modernism
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Veronika Mattesová, učo 362464. Změněno: 12. 3. 2021 11:14.
Anotace
Fotograf Miroslav Hák a básník Jiří Kolář se pokoušeli zachytit všednodenní život. Všednost je v tomto novém vidění nevšední, překvapující, magická, nemusíme ji kompenzovat. Hák i Kolář se pokoušeli ono běžné znevšednit, aby ukázali, že všednost je konstrukce, automatismus. Hák i Kolář vnesli do české kultury nový druh citlivosti vůči skutečnosti tím, že ji nezastírají, nezjemňují lyrizací, v jistém smyslu bychom mohli říci, že ji nefalšují. Důležitější je pro ně uvědomit si, v jakém světě opravdu žijeme. Moment poetické produkce tak není nutně umělecký, ale ontologický, kdo jsme, kde žijeme a jak to máme uchopit a pochopit. Kolář a Hák svým dílem ukazují, že starší pojmy charakterizující kulturní produkci již nejsou nosné, neboť to podstatné je někde jinde. Stačí jim jen vyslovit: tady někde žijí nějací lidé.
Anotace anglicky
Photographer Miroslav Hák and poet Jiří Kolář tried to capture everyday life. In this new perspective, the commonplace is uncommon, surprising, magical. We don’t need to compensate for it. Hák and Kolář attempted to make the common uncommon to show that the commonplace is a construction, the result of automatic behavior. Hák and Kolář introduced into Czech culture a new type of sensibility for reality in that they did not hide reality, they did not dull its edges through lyricism. In a certain sense, we could even say that they did not falsify it. For them, it was more important to recognize in just what kind of world we live. Thus, the stimulus for their poetic creations was not necessarily artistic in nature, but ontological: who are we, where do we live, and how are we supposed to grasp and understand these facts? Through their works, Kolář and Hák demonstrate that the older concepts that characterized cultural production where no longer fruitful, for that which was important now lay somewhere else. For them, it was enough to say: some people live somewhere here.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 05:53