HÁJEK, Lukáš and Stanislav BALÍK. Komunální volby v roce 2018 (Local Elections in 2018). 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita. 229 pp. Ediční řada Monografie ; svazek č. 71. ISBN 978-80-210-9603-5. 2020.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Komunální volby v roce 2018
Name (in English) Local Elections in 2018
Authors HÁJEK, Lukáš and Stanislav BALÍK.
Edition 1., elektronické vyd. Brno, 229 pp. Ediční řada Monografie ; svazek č. 71, 2020.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 50601 Political science
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form electronic version available online
WWW Flexibooks
ISBN 978-80-210-9603-5
Keywords (in Czech) komunální volby; Česká republika; volební kampaň; hlasování; politické strany
Keywords in English local elections; Czech Republic; electoral campaigns; votes; political parties
Tags Munipress
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Changed: 17/2/2021 09:08.
Abstract
Kdo zvítězil v nejmenších vesnicích a kdo naopak v největších městech? Mají větší šanci na zvolení starostou muži, nebo ženy? A jaké strany spolu nejčastěji složily obecní rady? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá kniha o komunálních volbách v České republice v roce 2018. Její přečtení nabízí hned dvojí benefit. Za prvé je publikace tradiční výpovědí o místním hlasování, které do historie zapíše kromě jiného i vůbec první pokles celkového počtu kandidátů oproti předchozím volbám. Uvnitř knihy najdete detailní zprávu o změnách dresů kandidátů, podobě volební kampaně i výsledcích voleb či rozdělení starostenských postů. Za druhé ale publikace nabízí také několik přelomových analýz. Zjistíte tak například, o kolik více preferenčních hlasů získávají kandidující lékaři nebo že v obcích vládne ANO s ODS podobně často jako s ČSSD. Kniha ale nabízí ještě mnohem více.
Abstract (in English)
Who won in small villages and large cities? Do men have a better chance to become mayors than women? Which parties formed city councils the most often? You can find the answers to these and many other questions in the book about 2018 local elections in the Czech Republic. Reading the volume delivers two benefits. Firstly, among other things, it is a traditional testimony about the local elections that will be remembered for the very first decline in the number of candidates compared to previous elections. In the book, you discover detailed information about party shifting, electoral campaigns, election results, or distribution of mandates of mayors. Secondly, the book brings several ground-breaking analyses. You explore how many more preferential votes doctors get or that ANO governs in municipalities with ODS in a similar frequency as with ČSSD. Still, the book offers much more to read.
Links
MUNI/A/1000/2019, interní kód MUName: Aktuální problémy politologického výzkumu VI.
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 28/3/2024 21:06