ŠAŠINKOVÁ, Alžběta, Čeněk ŠAŠINKA, Zdeněk STACHOŇ, David LACKO, Jiří ČENĚK, Pavel UGWITZ, Wei-lun LU, Vojtěch JUŘÍK a Daniela HALÁMKOVÁ. Individuální rozdíly v kognitivním zpracování různých metod kartografické vizualizace: Experimentální design a pilotní studie. In Maierová, Eva; Viktorová, Lucie; Dolejš, Martin; Dominik, Tomáš. PhD existence 2020. Člověk a čas. Československá psychologická konference (nejen) pro doktorandy a o doktorandech: Sborník odborných příspěvků. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci: Filozofická fakulta. s. 43-48. ISBN 978-80-244-5731-4. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Individuální rozdíly v kognitivním zpracování různých metod kartografické vizualizace: Experimentální design a pilotní studie
Název anglicky INDIVIDUAL DIFFERENCES IN COGNITIVE PROCESSING OF ALTERNATIVE CARTOGRAPHIC VISUALIZATIONS: EXPERIMENTAL DESIGN AND PILOT STUDY
Autoři ŠAŠINKOVÁ, Alžběta (203 Česká republika, garant, domácí), Čeněk ŠAŠINKA (203 Česká republika, domácí), Zdeněk STACHOŇ (203 Česká republika, domácí), David LACKO (203 Česká republika, domácí), Jiří ČENĚK (203 Česká republika, domácí), Pavel UGWITZ (203 Česká republika, domácí), Wei-lun LU (158 Tchaj-wan, domácí), Vojtěch JUŘÍK (203 Česká republika, domácí) a Daniela HALÁMKOVÁ (703 Slovensko, domácí).
Vydání Olomouc, PhD existence 2020. Člověk a čas. Československá psychologická konference (nejen) pro doktorandy a o doktorandech: Sborník odborných příspěvků, od s. 43-48, 6 s. 2020.
Nakladatel Univerzita Palackého v Olomouci: Filozofická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00114782
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-244-5731-4
Klíčová slova česky kognitivní styl; kartografická vizualizace; CFT; bivariantní mapy; experimentální design
Klíčová slova anglicky cognitive style; cartographic visualisation; CFT; bivariate maps; experimental design
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. David Lacko, Ph.D., učo 427357. Změněno: 14. 1. 2022 11:03.
Anotace
Příspěvek představuje koncept experimentálního designu. Cílem experimentu je zkoumat kognitivní zpracování růz-ných kartografických metod vizualizace v kontextu kognitivního stylu. V kartografii se k reprezentaci dat vyžívají různorodé metody. V naší studii jsme srovnávali dvě metody zobrazení bivariantních map: tzv. intrinsic a extrinsic. Během experimentu plnili participanti úkoly spojené s mapou a následně jim byl administrován Test složené figury (Compound Figure Test), který na bipolární škále rozlišuje analytický a holistický kognitivní styl. Studie stála na předpokladu, že analyticky orientovaní jedin-ci budou relativně efektivnější v práci s mapou využívající intrinsic metodu, zatímco holisticky orientovaní jedinci si povedou lépe při práci s extrinsic metodou zobrazení. Individuální rozdíly jsou zkoumány rovněž s ohledem na zvažované interkulturní rozdíly mezi západní a východoasijskou kulturní oblastí.
Anotace anglicky
The paper presents a concept of an experimental design and its statistical analysis. The objective of the experiment is to examine cognitive processing of various cartographic visualizations in regard to an individual’s cognitive style. In cartography, alternative methods may be used to represent data. In our study, two forms of representation of bivariate maps were utilized: intrinsic and extrinsic. In the experiment, map reading tasks were followed by a Compound Figure Test, which distinguishes analytic and holistic individuals on a bipolar scale. The study is based on a hypothesis that analytic individuals would be relatively more efficient when the intrinsic method is applied, while - vice versa - holistic individuals would do better when the extrinsic method is applied. Individual differences are examined with the considered future cross-cultural comparison in mind.
Návaznosti
GC19-09265J, projekt VaVNázev: Vliv sociokulturních faktorů a písma na percepci a kognici komplexních zrakových podnětů (Akronym: ISOVIS)
Investor: Grantová agentura ČR, The influence of socio-cultural factors and writing system on perception and cognition of complex visual stimuli
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 15:44