LACKO, David a Tomáš PROŠEK. Užití testování ekvivalence při hledání důkazů diskriminační validity během vývoje psychodiagnostických metod. In Konference Psychologická diagnostika Brno 2021. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Užití testování ekvivalence při hledání důkazů diskriminační validity během vývoje psychodiagnostických metod
Autoři LACKO, David a Tomáš PROŠEK.
Vydání Konference Psychologická diagnostika Brno 2021, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Změnil Změnil: Mgr. David Lacko, Ph.D., učo 427357. Změněno: 23. 4. 2021 01:00.
Anotace
Při vývoji psychodiagnostických metod a ověření jejich psychometrických vlastností je jedním z důležitých kritérií adekvátní stanovení diskriminační validity. Ačkoli existují postupy, které umožňují testovat, zdali vyvinutá metoda nesouvisí s metodou, se kterou souviset nemá (např. hetero-trait-hetero-method, HTMT), ne vždy je použití těchto postupů možné. Výzkumníci se proto mnohdy uchylují k interpretaci statisticky nevýznamných či slabých korelačních koeficientů jako důkazu diskriminační validity. V tradičním testování signifikance založeném na zamítání nulových hypotéz jsou však takové interpretace nekorektní, protože statisticky nesignifikantní výsledek může být způsoben mnoha dalšími faktory. Jinými slovy, i tady platí, že absence důkazu nepředstavuje důkaz absence. Cílem tohoto příspěvku je proto představení alternativního postupu – testování ekvivalence, konkrétně metody dvou jednostranných testů (TOST), která umožňuje získávat důkazy pro podporu nulových hypotéz, a tudíž i argumenty pro diskriminační validitu. Součástí příspěvku je také přestavení klíčového procesu metody TOST – stanovení rozsahu hodnot zájmu výzkumníka, jenž lze považovat za prakticky nesignifikantní. Výpočet TOST bude demonstrován v R v balíčku TOSTER a v programu jamovi.
Návaznosti
MUNI/A/1323/2020, interní kód MUNázev: Validizace metod měřících analytický a holistický kognitivní styl (Akronym: VAMEMAHKOS)
Investor: Masarykova univerzita, Validizace metod měřících analytický a holistický kognitivní styl
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 11:30