MUNSTER, L., B. HANULIKOVA, M. MACHOVSKY, F. LATECKA, I. KURITKA a J. VICHA. Mechanism of sulfonation-induced chain scission of selectively oxidized polysaccharides. Carbohydrate Polymers. Oxford: ELSEVIER SCI LTD, 2020, roč. 229, FEB, s. 115503-115512. ISSN 0144-8617. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.115503.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mechanism of sulfonation-induced chain scission of selectively oxidized polysaccharides
Autoři MUNSTER, L., B. HANULIKOVA, M. MACHOVSKY, F. LATECKA, I. KURITKA a J. VICHA.
Vydání Carbohydrate Polymers, Oxford, ELSEVIER SCI LTD, 2020, 0144-8617.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10400 1.4 Chemical sciences
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 9.381
Kód RIV RIV/00216224:14740/20:00121454
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.115503
UT WoS 000501796600076
Klíčová slova anglicky Selective oxidation; 23-Dialdehydedextrin; 23-Dialdehydecellulose; Sulfamic acid; 23-Dicarboxydextrin; 23-Dicarboxycellulose
Štítky ne MU, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavla Foltynová, Ph.D., učo 106624. Změněno: 29. 4. 2021 13:19.
Anotace
Oxidation of polysaccharides to 2,3-dicarboxypolysaccharides is a two-stage process, where selective oxidation by periodate is followed by secondary oxidation by chlorite. Addition of sulfamic acid before the secondary oxidation influences the molecular weight and degree of oxidation of the product. Here, mechanism of sulfamic acid-catalysed chain scission is elucidated for selectively oxidized cellulose and dextrin. Initially, sulfamic acid sulfonates the aldehyde groups of 2,3-dialdehydepolysaccharide. Introduced -SO3H groups are in ideal position to protonate the oxygen atom of 1-4' glycosidic bond and to trigger acidic hydrolysis. This can be used to obtain a direct control over the molecular weight of the product. Observed slightly lower degree of oxidation was ascribed to the ability of sulfamic acid to scavenge the hypochlorite and thus protect the intermolecular hemiacetals from oxidation. Usually undesirable hypochlorite thus seems to be necessary for preparation of selectively oxidized polysaccharides with degree of oxidation above 90%.
Návaznosti
90043, velká výzkumná infrastrukturaNázev: CIISB
90085, velká výzkumná infrastrukturaNázev: CERIT-SC
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 16:50