PÁČ, Libor and Ladislava HORÁČKOVÁ. Anatomie pohybového systému člověka (Anatomy of human locomotor system). 6. dotisk 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 117 pp. ISBN 978-80-210-4953-6. 2021.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Anatomie pohybového systému člověka
Name in Czech Anatomie pohybového systému člověka
Name (in English) Anatomy of human locomotor system
Authors PÁČ, Libor and Ladislava HORÁČKOVÁ.
Edition 6. dotisk 1. vyd. Brno, 117 pp. 2021.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Textbook
Field of Study 10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
ISBN 978-80-210-4953-6
Keywords (in Czech) anatomie, pohybový systém
Keywords in English anatomy, locomotor system
Tags Munipress
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 26/5/2021 15:22.
Abstract
Učební text se v úvodu zabývá problematikou obecné anatomie. Na úvodní část navazuje kapitola o kostech (osteologie), ve které jsou probírány jednak otázky obecné stavby kostí a dále jsou detailně popsány jednotlivé kosti lidského těla. Popis všech kostí je doplněn praktickými poznámkami. Další úsek je věnován kosterním spojům (artrologii). Všechny klouby jsou nejen podrobně popsány, ale text je opatřen i poznámkami o jejich klinickém významu. Závěrečná kapitola se zabývá popisem svalového systému (myologie). U všech svalů je uvedený jejich průběh a vztahy k okolním strukturám se zvláštním důrazem na funkční význam svalových skupin i jednotlivých svalů.
Abstract (in English)
„Anatomy of human locomotor system“ describes in the first chapter the problems of general anatomy. The next part presents description of bones (osteology). The detail description of individual bones is completed with practical notes. The next chapter is deal with skeletal joints (arthrology). The description of all joints is completed with important clinical notes. In the last chapter are described muscles (myology). The description of muscles (the origin, insertion, innervation) is accompanied by notes about importance of individual muscles and muscle groups actions.
PrintDisplayed: 28/3/2024 22:55