RADVAN, Michal a Jana KRANECOVÁ. Is Ad valorem Property Taxation a Solution for the Czech Republic. In Michal Radvan, Riël Franzsen, William J. McCluskey, Frances Plimmer. Real Property Taxes and Property Markets in CEE Countries and Central Asia. 1. vyd. Maribor: Lex Localis - Institute for Local Self-Government Maribor. s. 47-78. Monographies. ISBN 978-961-7124-04-0. doi:10.4335/2021.6.2. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Is Ad valorem Property Taxation a Solution for the Czech Republic
Název česky Je zdanění nemovitostí ad valorem řešením pro ČR
Autoři RADVAN, Michal (203 Česká republika, garant, domácí) a Jana KRANECOVÁ (703 Slovensko).
Vydání 1. vyd. Maribor, Real Property Taxes and Property Markets in CEE Countries and Central Asia, od s. 47-78, 32 s. Monographies, 2021.
Nakladatel Lex Localis - Institute for Local Self-Government Maribor
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Slovinsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Web nakladatele
Kód RIV RIV/00216224:14220/21:00121665
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-961-7124-04-0
Doi http://dx.doi.org/10.4335/2021.6.2
Klíčová slova česky Česká republika; majetková daň; daň z nemovitých věcí; oceňování; daňová reforma
Klíčová slova anglicky Czech Republic; property tax; immovable property tax; valuation; tax reform
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 1. 3. 2022 15:36.
Anotace
The role of the immovable property tax in the Czech Republic is marginal. The main problems would appear to be related to low revenue and inefficient administration systems. The issue of low revenue could be resolved by adopting an ad valorem tax base. However, if the Czech government does not want to increase the immovable property tax revenue, there is no real incentive to implement an ad valorem system, as it is expensive to establish, administratively demanding and time-consuming. The immediate solution for the Czech Republic is that the unit system (area) tax base should be retained. There should be one maximum tax rate in the legislation for every type of property, and municipalities should have the right to introduce their own specific tax rates below that level. As there are more than 6,250 municipalities in the Czech Republic and many of them are extremely small with a very low number of inhabitants, there should be another rate (standard rate) in the legislation for those municipalities that do not set their own specific tax rates. A positive motivation to pay taxes is a conditio sine qua non to receipt of optimal revenue. The best advertisement for the tax payment is a proper use of tax revenues in the public interest and the supply of effective, efficient and desirable services.
Anotace česky
Role daně z nemovitých věcí je v České republice okrajová. Zdá se, že hlavní problémy souvisejí s nízkými příjmy a neefektivním systémem správy daně. Otázka nízkých příjmů by mohla být vyřešena přijetím základu daně ad valorem. Pokud však česká vláda nechce zvýšit příjmy z daně z nemovitých věcí, neexistuje skutečná pobídka k zavedení systému ad valorem, protože jeho zavedení je nákladné, administrativně a časově náročné. Okamžitým řešením pro Českou republiku je zachování základu daně jednotkového. V legislativě by měla být stanovena jedna maximální sazba daně pro každý druh majetku a obce by měly mít právo zavádět své vlastní konkrétní daňové sazby pod tuto úroveň. Jelikož je v České republice více než 6 250 obcí a mnoho z nich je extrémně malých s velmi nízkým počtem obyvatel, měla by v legislativě existovat jiná sazba (standardní sazba) pro ty obce, které si nestanoví své vlastní konkrétní daňové sazby. Pozitivní motivace k placení daní je conditio sine qua non k získání optimálního výnosu. Nejlepší reklamou pro placení daní je správné využívání daňových příjmů ve veřejném zájmu a poskytování účinných, efektivních a žádoucích služeb.
Návaznosti
MUNI/A/1511/2020, interní kód MUNázev: Reformy majetkových daní (Akronym: Remad)
Investor: Masarykova univerzita, Reformy majetkových daní
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 17:29