SOUKOPOVÁ, Jana, Stanislav ČURDA, Michal STRUK, Dominika TÓTHOVÁ a Zuzana BEDŘICHOVÁ. Analýza potenciálu Jihomoravského kraje ve vztahu k oběhovému hospodářství v závislosti na charakteristikách kraje. Brno: Masarykova univerzita. 196 s. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza potenciálu Jihomoravského kraje ve vztahu k oběhovému hospodářství v závislosti na charakteristikách kraje
Název anglicky Analysis of the potential of the South Moravian Region in relation to the circular economy depending on the characteristics of the region
Autoři SOUKOPOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Stanislav ČURDA (203 Česká republika, domácí), Michal STRUK (703 Slovensko, domácí), Dominika TÓTHOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Zuzana BEDŘICHOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, 196 s. 2021.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Přehledové a vzdělávací texty
Obor 50602 Public administration
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/21:00119823
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky odpadové hospodářství; oběhové hospodářství; potenciál; Jihomoravský kraj
Klíčová slova anglicky waste maangement; circular economy; potential; South Moravian Region
Změnil Změnila: Bc. Vanda Fuksová, učo 2298. Změněno: 5. 4. 2022 13:59.
Anotace
Analýza má čtyři kapitoly. Po úvodu, který obsahuje základní informace a základní identifikační údaje Jihomoravského kraje včetně informací o geografických a klimatických údajích a demografických a sociálních charakteristikách kraje, následuje kapitola obsahující analýzu potenciálu oběhového hospodářství kraje po jednotlivých tocích komunálních odpadů v členění na odpady celkem, komunální odpady, směsný komunální odpad, biologicky rozložitelné odpady, odpady na bázi skla, odpady na bázi papíru a odpady na bázi plastů. Každá z částí obsahuje vyhodnocení potenciálu ve vztahu k přechodu na oběhové hospodářství a také vizuální analýzu formou map, které ukazují produkci odpadů v závislosti na charakteristikách kraje u okresů a tabulky ve kterých je jednoduše vidět výsledky analýzy pro jednotlivé správní obvody obcí s rozšířenou působností (SO ORP). Následuje třetí kapitola obsahující analýzu a vyhodnocení potenciálu ve vztahu k přechodu na oběhové hospodářství u sítě zařízení pro nakládání s odpady v členění na ZEVO, spalovny, skládky, kompostárny a bioplynové stanice, zařízení na dotřídění a úpravu odpadů, systémy sběru, svozu a přepravy odpadů včetně překládacích stanic. Čtvrtá kapitola, která je návrhovou částí, obsahuje definici klíčových zainteresovaných skupin a hnacích sil pro toky odpadů, návrh opatření vedoucí ke snižování produkce KO a předcházení vzniku odpadů, a to jak obecně, tak i se zaměřením na občany, nástroje na prosazování a kontrolu plnění cílů a principů CE, nástroje na prosazování a plnění cílů a principů CE a návrh koncepce plánu oběhového hospodářství.
Anotace anglicky
The analysis has four chapters. After the introduction, which contains basic information and basic identification data of the South Moravian Region, including information on geographical and climatic data and demographic and social characteristics of the region, the chapter contains an analysis of the region's circular economy potential by individual municipal waste municipal waste, biodegradable waste, glass-based waste, paper-based waste and plastic-based waste. Each part contains an evaluation of the potential in relation to the transition to a circular economy and a visual analysis in the form of maps that show waste production depending on the characteristics of the region and districts in which you can easily see the analysis results for individual administrative districts of municipalities with extended powers (SO). ORP). The third chapter contains an analysis and evaluation of the potential in relation to the transition to a circular economy in the network of waste management facilities divided into ZEVO, incinerators, landfills, composting plants and biogas plants, waste sorting and treatment facilities, waste collection, collection and transport systems. including transhipment stations. The fourth chapter, which is a draft part, contains a definition of key stakeholders and drivers for waste streams, a proposal for measures to reduce waste production and waste prevention, both in general and with a focus on citizens, tools to enforce and control compliance objectives and principles of CE, tools for the enforcement and fulfillment of objectives and principles of CE and the draft concept of the circular economy plan.
Návaznosti
TL01000305, projekt VaVNázev: Analýza potenciálu Jihomoravského kraje ve vztahu k oběhovému hospodářství
Investor: Technologická agentura ČR, Analýza potenciálu Jihomoravského kraje ve vztahu k oběhovému hospodářství
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 15:22